voznja

Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH prohodna je, a kolovozi su pretežno mokri i klizavi.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske vozačima posebno skreću pažnju na dionice u višim planinskim predjelima i preko prevoja, gdje na kolovozima ima ugaženog snijega.

Jak vjetar stvara snježne nanose na putnim pravcima Bihać – Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac – Drvar.

Iz AMS vozačima savjetuju maksimalno opreznu i sporiju vožnju, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Na području Republike Srpske zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, a od 20.00 do 5.00 na snazi je potpuna zabrana kretanja, dok je u FBiH na snazi zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, a potpuna zabrana kretanja na snazi je od 18.00 do 5.00 časova.

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Hrvatska i Crna Gora zatvorile su sve granične prelaze prema BiH.

Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore granični prelaz Klobuk.

Pojačana je frekvencija teretnih vozila u oba smjera na graničnom prelazu Gradiška, a na izlazu iz BiH kolona teretnih vozila duga je na graničnom prelazu Šamac.

AMS Republike Srpske zajedno sa svojih 49 auto-moto društava zahvaljuje svim vozačima kamiona, koji uprkos opasnosti od virusa korona, maksimalno strpljivo i uredno prevoze robu i snabdijevaju tržište Srpske i BiH prehrambenim, medicinskim i drugim proizvodima.

Stanovništvu je upućen apel da poštuje uputstva Vlade Republike Srpske, nadležnih zdravstvenih ustanova i lokalnih zajednica.

Iz AMS apeluju da vozači i unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od virusa korona.

Na relaciji međuentitetska linija Luke – Vlasenica – Han Pijesak – Sokolac – Rogatica – međuentitetska linija Prača – međuentitska linija Ustikolina – Foča kretaće se vangabaritni prevoz, pa vozače koji se budu kretali ovom dionicom iz AMS mole da voze opreznije i poštuju uputstva lica iz pratnje.

Na relaciji međuentitetska linija Stanić Rijeka – međuentitetska linija Karuše – međuentitetska linija Podvrsnik – Trebinje i međuentitetska linija Stanić Rijeka – Derventa – Kozarska Dubica kreće se vangabaritni teret i vozačima je upućena molba da voze opreznije i poštuju uputstva lica iz pratnje.

U toku je izgradnja isključne trake u Zalužanima, na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac, u desnoj kolovoznoj traci iz pravca Banjaluke, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan – Derventa i na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka jedan – Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača-Milići-Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku su radovi na rekonstrukciji dionice magistralnog puta Čatrnja-Gradiška, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremenu signalizaciju.

Zbog rekonstrukciji raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Na istom magistralnom putu, ali na dionici Modriča jedan – Vukosavlje(Jakeš) – Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka – Doboj – granica Republike Srpske/FBiH (Karuše), zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji autoputa od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva – Srpske Toplice za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, promijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji male hidroelektrane Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske (Bogatići), na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek, u vremenu od 08.15 do 15.05 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu Gornji Božinci u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja vodovodne mreže, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Lamovita – Stari Majdan.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice i od 7.00 do 17.00 časova povremene su obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Crna Rijeka – Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja u vremenu od 9.00 do 15.00 časova.

Saobraćaj se za vrijeme obustave preusmjerava na putne pravce Kola – Stričići – Čađavica – Mrkonjić Grad i Crna Rijeka – Jajce – Mrkonjić Grad.

Van vremena obustave, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom, dok se na regionalnom putu Priboj – Lopare, u naseljenom mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta odvija naizmjenično jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Zbog klizišta jednom trakom naizmjenično saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH ugaženog snijega i poledice ovog jutra ima na dionicama preko planinskih prevoja, posebno na dionicama u zapadnim i jugozapadnim krajevima.

(Srpskainfo)