BANJALUKA, o4. juna – Većina prevoznika banjalučkog gradskog prevoza prisiljava vozače da voze po 10 do 12 sati, tvrdi Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja u Banjaluci, povodom incidenta koji se u ponedjeljak dogodio u naselju Borik.

Naime, Goran Radosavljević, vozač na liniji 17A Starčevica – nova bolnica, prevoznika “Central company”, iz zasad neutvrđenih razloga vozeći velikom brzinom skrenuo je sa saobraćajnice na trotoar kojim su se kretali pješaci, ali je na sreću tragedija za dlaku izbjegnuta.

Jaćimović dodaje da u posljednje tri godine Udruženje ima saradnju s Udruženjem vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza putnika Banjaluke, odakle su dobili zastrašujuće podatke.

“Inspekcija je uradila prekršajne prijave i Udruženje vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza putnika zajedno s nama je upozorovalo Gradsku upravu i Inspekciju na ove propuste. Međutim, ne poštuje se Zakon o transportnim radnicima i ne poštuje se Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH, tako da vozači nisu psiho-fizički spremni da rade pod tolikim pritiskom”, navodi on.

Kaže da tvrdnje prevoznika da je sve u redu i po zakonu nisu tačne, objavile su Nezavisne novine.

“Prava istina je da vozači rade dvije smjene, a da se mijenjaju tahograf listići, gdje Inspekcija teško može utvrdi da li je vozač koji je radio prvu smjenu, radio i u drugoj smjeni. Mi dobijamo podatke od samih vozača, koji nam govore o duplim tahograf listićima i o tome da prevoznici pišu jednu smjenu za vozača koji je na godišnjem odmoru ili vlasnika ili suvlasnika koji imaju položenu B kategoriju”, govori Jaćimović.

 Vozači nisu psiho-fizički spremni da rade pod tolikim pritiskom

Objašnjava da je kao odbornik u Skupštini grada nadležnim službama priložio podatke s putnim nalozima i listićima na kojima se sve vidi.

“Jedino rješenje je kontrola koja bi trajala 10 do 15 dana u prvoj i drugoj smjeni, a ako inspektor drumskog saobraćaja vidi vozača u dvije smjene to je kršenje zakona”, dodaje on.

Čeka se, kaže, da se dogodi tragedija, kako bi nešto konkretno bilo preduzeto.

“Nadležni organi ne žele da riješe ovaj problem, a ja postavljam pitanja u Gradskoj upravi i tražim odgovore. Evidentno je da se ništa ne dešava i s pravom možemo reći da se prevoznicima gleda kroz prste. Vozače treba slati na svakih godinu dana na pregled i u tom pogledu zakon se mora promijeniti”, poručuje Jaćimović.

Drago Ostojić, direktor “Centrala”, kaže da je sve urađeno po zakonu i da ne želi pričati o incidentu.

Takođe, u ostalim kompanijama koje obavljaju javni gradski prevoz u Banjaluci dobili smo iste odgovore – da je sve po Zakonu o radu i bezbjednosti saobraćaja u BiH.

“Vozači rade osam časova dnevno, 40 sati u sedmici, i imaju dva dana slobodno. Redovno idu na preglede i sve je po zakonu”, tvrdi Radenko Pavlović, direktor “Pavlović tursa”.

Ova navode potvrdio nam je i Dejan Mijić, generalni direktor “Autoprevoza”, u kojem je povećan broj vozača upravo iz bezbjednosnih razloga.

Inspektori na terenu

Milenko Šajić, portparol Gradske uprave u Banjaluci, potvrdio je da su inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove juče posjetili preduzeće “Central company”.

“Inspektori su obišli navedenu kompaniju i utvrdiće medicinke kartone voznog osoblja. Narednih dana obići će sve prevoznike u gradu i utvrditi činjenično stanje”, dodao je on.

Radosavljević se oporavlja

Nataša Štrkić, portparol Kliničkog centra Banjaluka, gdje je vozač Goran Radosavljević smješten, kaže da je pacijent svjestan i komunikativan.

“Njegovo stanje je stabilno, a trenutno se provode dijagnostičke procerdure na Klinici za neurologiju KC Banjaluka”, dodaje ona.