BANJALUKA, 30. decembra – Pretprazničnu atmosferu koja ovih dana vlada među najmlađim Banjalučanima, ali i onim nešto starijim, dodatno je pojačao koncert dječjeg hora “Vrapčići”, koji su nastupom u petak u dvorani “Borik” obilježili dvije decenije rada i postojanja.

Pored ovog značajnog jubileja, koncert održan pred oko 3.500 posjetilaca takođe je imao i humanitarni karakter, pa je sav prihod od ulaznica namijenjen djeci oboljeloj od autizma u akciji koju je pokrenuo Milorad Dodik, predsjednik RS.

Nastup je održan pod pokroviteljstvom Kancelarije Željke Cvijanović, predsjednika Vlade RS, kojoj je tom prilikom uručeno i najveće priznanje hora “Prijatelj djece”, dok je grad Banjaluka obezbijedio dvoranu za ovaj nastup.

Koncert pod nazivom “Vrapčići djeci” realizovan je na tri scene: velikoj bini sa glavnim programom, zatim sceni na kojoj je upriličen performans glumaca Studentskog pozorišta iz Banjaluke, koji je predstavio retrospektivu rada hora s najznačajnijim momentima iz proteklih 20 godina, te VIP loži u kojoj su uručivane zahvalnice, nagrade i priznanja.

“Koncertom smo obilježili kraj protekle, veoma uspješne godine, u kojoj smo objavili novi album i imali koncerte širom regiona. Pozvali smo sve naše prijatelje koji su sarađivali s nama proteklih godina”, kaže Branislav – Bane Đaković, rukovodilac hora.

Nastupu su prisustvovale brojne ličnosti iz svijeta muzike, producenti, aranžeri i kompozitori kao što su Tihomir Preradović iz Zagreba, Svetlana Milić iz Kikinde, te Miroslav Janjanin, Momir Nikić i Mladen Matović iz Banjaluke. Na koncertu je nastupao i dječji hor “Čuperak”, zatim Minja Subota, kao i “Vrapčići” koji se i danas uspješno bave muzikom kao što su Aleksandra Bilanović, Sara Spasojević, Stojana Kučuk i Nikola Simić, objavile su Nezavisne novine.

“Bilo je prisutno i oko 50 članova Udruženja za pomoć licima s autizmom ‘Djeca svjetlosti’ iz Banjaluke, koji su uživali u našim pjesmama i kojima je uručena zahvalnica”, navodi Đaković.

Rezimirajući protekli period on je podsjetio da “Vrapčići” iza sebe danas imaju čak 15 izdanja, tačnije oko stotinak pjesama na devet muzičkih albuma, tri pjesmarice i tri DVD izdanja.

“Ovo je takođe bio i 15. jubilarni koncert u dvorani ‘Borik’, a posljednjih godina pravimo nastupe i na tvrđavi Kastel, gdje promovišemo nove pjesme i članove, mlade umjetnike i horove iz regiona”, kaže Đaković.

Ističe i da je mnogo generacija prošlo kroz ovaj dječji hor, koji iza sebe ima brojne turneje i koncerte.

“Imali smo dva velika koncerta u beogradskom ‘Sava centru’, na ‘Zmajevim dečjim igrama’ kao gosti nastupamo svake godine kao dio centralnog programa. Učestvovali smo na manifestaciji “Radost Evrope” pred oko 10.000 posjetilaca…”, nabraja Đaković veće i značajnije nastupe.

Kada su planovi u pitanju, kaže da spremaju i deseti studijski album, te da su neke pjesme već gotove.

“U planu je i mjuzikl i to će biti novi muzičko-scenski spektakl koji će realizovati mlada ekipa reditelja, glumaca, sa članovima baletnog studija ‘Alegro’, producenti… Takođe, pošto smo u Beogradu rado viđeni gosti planiramo i veliki koncert u ‘Beogradskoj areni’. Pored toga, naravno, u planu su i humanitarni koncerti kao što je bio i ovaj posljednji jer mi redovno pravimo seriju takvih nastupa, a imaćemo turneju po regionu, kao i nastupe po gradovima u BiH”, zaključuje Đaković.