njemačka

Od danas se otvaraju vrata Njemačke, koje se mnogi žele domoći u potrazi za boljim životom. Danas stupa na snagu Zakon o doseljavanju stručne radne snage koji olakšava dolazak u ovu zemlju i potragu za poslom svim kvalifikovanim radnicima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Naime, od danas više ne vrijedi pravilo prema kojem za neko radno mjesto u Njemačkoj imaju prednost građani EU.

Kako stižu poruke iz Njemačke, poslodavci u ovoj zemlji najviše ciljaju na radnike sa zapadnog Balkana, s obzirom da su najviše upita za poslom zaprimali iz ove regije.

– To je jedna regija koja je veoma važna za nas jer tamo pronalazimo vrlo dobru, kvalifikovanu stručnu snagu, a s druge strane ima dosta ljudi koji znaju njemački jezik, što je od ogromne pomoći u poslovnoj integraciji – rekao je za Dojče Vele Torsten Rolfmajsner iz Saveznog zavoda za zapošljavanje Njemačke.

Njemačka privreda iz godine u godinu raste i treba sve više stručnjaka. Stoga kroz novi zakon Njemačka otvara i nove puteve za stručnu radnu snagu bez akademskog zvanja u svim oblastima.

Proces priznavanja zvanja i zapošljavanja u Njemačkoj do sada je bio u mnogome komplikovan za građane Balkana. Međutim, sve komplikovane procedure od sada će biti korigovane u novoj kancelariji za priznavanje inostranih kvalifikacija.

Osobe koje su zainteresovane za rad u Njemačkoj od danas najprije mogu kontaktirati Centralnu kancelariju za priznavanje stručne kvalifikacije (ZSBA) koji će im pomoći u pripremi potrebne dokumentacije te stajati na raspolaganju za savjetovanje.

(Srpskainfo)