Nova-godina-Banjaluka

BANJA LUKA, 20. januara – Organizacija novogodišnjih koncerata koštala je 188.000 KM i za razliku od prethodne sezone primjetni su drugačiji rezultati – rekordan rast potrošnje, te veliki broj turista, koji su se u Banjaluci zadržali i nakon 1. januara.

Najveći dio novca su obezbjedili sponzori, više od 110.000 KM, dok je ostatak isplaćen iz gradske kase. Prema prvim procjenama, na svaku uloženi marku Banjaluka je zaradila desetostruko više, saznaje Srpskainfo.

Protekli praznici u Banjaluci su bili centrirani oko glavnog događaja trodnevnih koncerata regionalnih muzičkih zvjezda čiji zadatak je bio da privuku što veći broj posjetilaca koji bi u gradu ostali više dana, što znači veću potrošnju u svim oblastima – ugostiteljstvu, trgovini, hotelijerstvu…

Ako je suditi prema dostupnim podacima, ishod je daleko bolji nego što je bilo u sezoni 2018/19. Tada je u organizaciju koncerata uložena malo više novca, 195.000 KM, a sve se završilo neslavno. Koncerti su zbog nemira u zadnji trenutak otkazani, zbog čega je grad u najluđoj noći, ali i u naredim danima, bio pust, a turisti razočarani napuštali grad što su prije mogli. Ove godine slika je drugačija a rezultatima su zadovoljni i u Gradskoj upravi.

– Vjerujemo da su i sponzori prepoznali fantastičan potencijal koji Banjaluka tek treba da razvija u vrijeme novogodišnjih praznika. Na to ukazuju i zvanični podaci, po kojima je potrošnja u oblasti trgovine, ugostiteljstva i hotelijerstva za ta tri dana porasla za čak 43 odsto u odnosu na prošlu godinu – ističu u Gradskoj upravi.

Prema podacima Poreske uprave, registrovani promet u ovim sektorima tokom 30. i 31. decembra, te 1. januara, premašio je 4,24 miliona KM, odnosno 1,3 miliona KM.

Ovaj promet je, procjenuje se, u stvarnosti bio vjerovatno još veći, s obzirom na raširenu „sivu ekonomiju“ u oblasti izdavanja stanova na dan, neregistrovanom prometu u kafanama, na pijacama…

–  Sveukupno, osim fantastične atmosfere na novogodišnjim koncertima, Banjaluka u finansijskom smislu može da bude izuzetno zadovoljna ostvarenim prihodima, a koji su, pored regionalnog pozicioniranja, bili jedni od ključnih motiva za organizaciju ovih događaja – navode u Gradskoj upravi.

Iz Turističke organizacije grada Banjaluka (TOBL) poručuju da su zadovoljni posjetom turista za protekle novogodišnje praznike.

 – Od 31. decembra do 1. januara u gradu su bili popunjeni svi smještajni kapaciteti što znači da je u gradu bio izuzetno veliki broj turista. To su bili “udarni” datumi, ali to ne znači da su svi odjednom napustili Banjaluku, jer informacije sa terena pokazuju da je sve do 5. janura zauzetost smještajnih kapaciteta bila 80 odsto. To znači da je veliki broj turista odlučio da duže ostane u gradu na Vrbasu – kazala je portparol TOBL Branka Branković. Da se turisti odlučuju na dolazak i ostanak u Banjaluci govore i podaci TOBL, prema kojima je ovoj gradskoj organizaciji u prvih 15 dana ove godine na ime boravišne takse uplaćeno oko 17.000 KM.Kazala je da je, prema podacima koji dobijaju od Službe za poslove sa strancima, u Banjaluci u decembru boravilo oko 2.400 stranaca, između ostalog sa Tajlanda, iz Kine, Vijetnama, Sirije, Kolumbije, Irana, Irske, Indonezije, Kanade, Švajcarske, Francuske, SAD, Belgije i Turske.

– Preliminarni podaci govore da će 2019. biti rekordna kada je u pitanju dolazak turista. Prvi podaci govore da je zabilježeno oko 86.000 dolazaka i između 130.000 i 140.000 noćenja. U odnosu na godinu prije, to je rast od 10 do 15 odsto – naveli su u TOBL.

Napomenuli su da je taj broj vjerovatno i veći, jer u računicu Zavoda za statistiku RS nisu uključeni turisti koji su za smještaje koristili “stan na dan”.

– Ako se uzme u obzir da oni u prosjeku imaju tri kreveta, onda bi broj dolazak i noćenja bio mnogo veći – kazali su u TOBL-u i dodali da je uz posredovanje ove gradske organizacije u Banjaluci registrovano 250 ovakvih smještajnih jedinica čiji korisnici plaćaju boravišnu taksu.

Na koncertima 50.000 ljudi

Prema informacijama iz Gradske uprave, novogodišnjim koncertima na Trgu Krajine prisustvovalo je oko 50.000 ljudi.

Ovaj put su nastupile regionalne muzičke zvijezde – Marija Šerifović 30. decembra, u „najluđoj noći“ su pjevali Jelena Tomašević i grupa “Crvena jabuka” a 1. januara Aleksandra Prijović.

(Srpskainfo)