BANJALUKA – Ugledni lingvisti, stručnjaci za jezik, izdavači, te predstavnici medija, kulturnih i javnih ustanova, u srijedu, 20. marta, s početkom u 10 časova, u administrativnom centru Vlade Republike Srpske održaće forum o ćirilici.

 20190315155932_527943
Foto: N.N.

Forum će biti održan u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

“Forum o ćirilici posvećen je zaštiti ćiriličnog pisma sa stanovišta zaštite kulturnog nasljeđa i prvi je korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja definiše zajedničku politiku djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, ali i mnogo šire, gdje god živi srpski narod”, rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ona je najavila otvaranje pitanja statusa ćirilice u aktuelnim kulturološkim, sociološkim i političkim okolnostima.

“Prvi cilj foruma je promocija i afirmacija ćirilice, prvenstveno kroz izraženu podršku domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane ijekavicom na ćiriličnom pismu, ali i da se otvore i razmotre drugi potencijalni instrumenti podrške”, pojasnila je Trivićeva. Drugi aspekt, prema njenim riječima, je pitanje ćirilice u javnoj upotrebi u BiH, odnosno ćirilice u modernom informatičkom društvu.

“Nepostojanje svijesti o njegovanju jezičkog izraza, ali i globalna komunikacija u kojoj jezik podrazumijeva latinični izraz, svakako je doprinijela tome da otvorimo ovu priču kako dodatno da osnažimo i afirmišemo ćirilicu u javnoj upotrebi, da se ovo pitanje otvori u javnim ustanovama, školama, medijima”, istakla je Trivićeva.

Drago Branković, predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj, rekao je da je cilj foruma da se ćirilica približi svakom građaninu jer je riječ o jezičkom patriotizmu i naglasio da su pitanja za razmišljanje koliko je građana u Republici Srpskoj nepismeno, koliko je pismenih građana koji ne pišu i skoro ne znaju čitati ćirilicu, a koliko je pismenih koji znaju ćirilicu, a ne koriste je.

“Nemamo ništa protiv drugih jezika, ali želimo da čuvamo, njegujemo, razvijamo i usavršavamo naš jezik. Nova informatička termionologija i globalizacijski tokovi ozbiljno ugrožavaju ne samo naš jezik i pismo, nego i druge jezike malobrojnih naroda. Kako u tom globalizacijskom toku, gdje su amerikanizacija i evropeizacija dominantni procesi, sačuvati ono što jeste nacionalno i naše”, rekao je Branković.

On je naglasio da u svijetu postoji 5.000 do 6.000 jezika, a samo stotinu jezika, među kojima je srpski, ima vlastito pismo. Na forumu će, između ostalih, učestvovati prof. dr Miloš Kovačević, prof. dr Milanka Babić, akademik Slobodan Remetić, akademik Sreto Tanasić i brojni drugi eminenti profesori srpskog jezika koji rade na univerzitetima u Republici Srpskoj.

(https://www.nezavisne.com/kultura/knjizevnost/Vratiti-cirilicu-u-javnu-upotrebu-i-moderne-medije/527943)