BANJA LUKA, 13. juna – Uređeni prostor Manjače s jezerima, 22 kilometra udaljen od centra Banjaluke, od idućeg petka i zvanično će postati novo mjesto za odmor i rekreaciju, sa brojnim sadržajima za djecu i odrasle.

Ovaj jedinstveni turističko-rekreativni kompleks probudio je veliko interesovanje građana, pa je mjesto još proteklog vikenda vrvilo od posjetilaca i kupača. Mada je za generacije Banjalučana Vrbas neprikosnoven, radi su, kažu, da kupanje u hladnoj rijeci povremeno zamijene jezerskom vodom.

Zapušteni prostor na Manjači uređuje se više od godinu dana, u tom periodu odvezene su ogromne količine otpada koji se tu gomilao, iskrčeno je staro rastinje i zasađeno ukrasno drveće, izgrađeno šetalište dužine četiri kilometra s obje strane jezera, prostor s roštiljskim mjestima, te veliki parking za automobile i autobuse.

Svečano otvaranje najavljeno je za sedam dana – 19. juna, a kako je rečeno, ove sezone neće biti naplaćivan ulaz.

– Uradili smo i više od onoga što smo najavili u prvom mahu. U planu je još otvaranje organske tržnice, gdje će lokalni poljoprivrednici moći izlagati svoje proizvode, tri bič bara, te koncertne bine, koju radimo uz konsultaciju s domaćim muzičarima kako bi se ovdje mogli organizovati i festivali. Razgovaramo još s mnogim udruženjima koja žele na ovoj lokaciji da razvijaju svoje projekte – kaže Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije.

Ova agencija je, u saradnji sa Centrom za razvoj sela i Turističkom organizacijom Banjaluka, pokrenula projekat TRK „Manjača“ kako bi oživjeli ovu destinaciju izuzetnih potencijala.

Pored kupanja i roštiljanja, navodi Milanović, posjetioci će moći da iznajme bicikla, oprobaju se u paraglajdingu, u pripremi su još škole sporta za djecu, te jahanje na konjima. Novi sadržaji, kako očekuju, doprinijeće i novim radnim mjestima.

Dogovoreno je još, kaže on, i da se u postojećim prostorijama otvori jedna ambulanta kako bi se moglo reagovati u slučaju neželjenih situacija.

Na ovom lokalitetu se inače nalaze veliko i malo jezero, nekoliko ponornica, a obiluje još proplancima i stazama kroz šumoviti dio predjela. Jezera su poribljena amurom i tolstolobikom, analiziran je i kvalitet vode, a rezultati su pokazali dobar mikrobakteriološki i hemijski sastav, što je svojevrsna garancija kupačima i posjetiocima da mogu uživati u kupanju.

Izgradnjom turističkog kompleksa na Manjači otvaraju se i mogućnosti za razvoj planinskog, seoskog, ekološkog, lovnog, sportskog, vjerskog i kulturnog turizma na ovom području.

– Imajući u vidu da ćemo ove godine pretežno biti oslonjeni na domaće resurse i domaći turizam, vjerujemo da ćemo već ovog ljeta uspjeti da privučemo veliki broj naših sugrađana – poručili su nedavno iz Centra za razvoj sela.

Zainteresovani za izletište na Manjači su i u organizaciji amputiraca UDAS, koji ovdje namjeravaju da organizuju likovne kolonije, te kamp u prirodi namijenjen za smještaj i oporavak ove kategorije ljudi.

– Ujedno imamo i projekat za otvaranje Centra za pčelarstvo i programe obuke. Prostor je zaista fenomenalan, s dva jezera, a mi ovih dana ponovo idemo u obilazak kako bismo razmotrili koja lokacija je više prilagođena za osobe s invaliditetom – rekao nam je Željko Volaš.

(Srpskainfo)