Zvaničnici Vuhana, grada u kojem je izbila pandemija korona virusa, korigovali su broj onih koji su preminuli od virusa kovid-19 i dodali još 1.290 žrtava.

Ukupan broj preminulih je 3.869, saopštile su gradske vlasti, navodi CNN.

Vuhan je takođe revidirao i broj oboljelih, pa je uz pridodatih 325 slučajeva do sada ukupno zaraženo 50.333 ljudi.

Zvaničnici su naglasili da su ove izmjene unjeli kako bi pokazali “odgovornost prema istoriji, ljudima i žrtvama”, kao i da bi obezbijedili “otvorenost, transparentnost i tačnost podataka”.

Ovi novi podaci rezultat su opsežnog rada koji uključuje brojne vladine agencije i institucije.

Kao razlog zbog kojih su revidirali podatke navode da je tokom početne faze jedan broj pacijenata preminuo kod kuće zbog nedostatka medicinske terapije, dok su u vrijeme vrhunca pandemije zdravstveni radnici bili preopterećeni dnevnim obavezama i fokusirani na liječenje, zbog čega su kasnili sa izveštajima, a često i prevideli ili pogrešno zapisali podatke.

Između ostalog, naglo je porastao i broj medicinskih ustanova koje su vođene na različitim nivoima i podaci su kasnili ili nisu usaglašavani.

Kao jedan od razloga navode i to da su nepotpuni izvještaji o smrtnim slučajevima naknadno ispravljani, a ponekada su i ponavljani.

Kako piše CNN, Kina se ove sedmice našla pod većim pritiskom SAD kako bi transparentnije izvještavala o pandemiji korona virusa.

(Nezavisne)