BANJA LUKA, 02. septembra – Uoči samog početka školske godine, banjalučki „Autoprevoz“ prekršio je dogovor s gradskim vlastima, koji se odnosi na sniženje cijene prevoza za učenike osnovnih škola, saznaje Srpskainfo.

Iako je od početka sedmice javni prevoz, prvi put od izbijanja epidemije korone virusa, proradio u punom kapacitetu, roditelje pojedinih osnovaca dočekao je hladan tuš na kioscima „Autoprevoza“ gdje, inače, nabavljaju mjesečne karte.

– Na prodajnom mestu „Autoprevoza“ rečeno nam je da za njih ne važi dogovor o sniženju karata i da moramo da platimo punu cijenu karte od 30 KM, iako smo u medijima pročitali da su svi prevoznici s Gradom dogovorili da sve đačke karte od septembra budu snižene za 10 KM. Možda to nekome može da izgleda kao sitna stvar, ali za naš kućni budžet to je veliko opterećenje, jer imamo troje osnovca i svaka marka nam je važna – priča Nataša R. iz naselja Lazarevo.

Naime, Vlada RS sufinansira đačke karte za osnovce koji su od škole udaljeni više od četiri kilometra. S druge strane, Grad je nedavno sklopio dogovor s prevoznicima, koji je, prema dostupnim informacijama, trebao da dovede do jeftinijih karata za osnovce koji su ispod te granice, odnosno žive u krugu do četiri kilometra od škole.

Iz preduzeća „Autoprevoz“ poručuju da poštuju dogovor da se subvencionišu karte za srednjoškolce i studente.

– Što se tiče osnovnih škola, za đake koji imaju pravo karte plaća resorno ministarstvo, ako žive četiri i više kilometra udaljeno od škole. Ne znam što bi tu neko subvencionisao kartu, ako tu neko ima pravo na subvencije od sto odsto sa republičkog nivoa – kazao je Mijić i dodao da su eventualne promjene ovog pravila u rukama resornog ministarstva.

Kada su u pitanju djeca koja ne spadaju u tu kategoriju, Mijić kaže da „Autoprevoz“ možda ima takvih pet do šest karata.

– To se uglavnom odnosi na djecu koja putuju na treninge ili žele u drugu školu. Na primjer, ne želite da vam dijete ide u školu u Trnu već negdje u gradu i vi šaljete dijete u Banjaluku. Onda bi neko trebao da vam sufinansira kartu. To je isto kao kada imate gospodu koja imaju djecu da studiraju u Londonu i sada treba da ih neko sufinansira – naveo je Mijić.

GEST DOBRE VOLJE

U Gradskoj upravi ističu da su zatečeni odlukom „Autoprevoza“ i ističu da su svi javni prevoznici, u znak solidarnosti s građanima koji trpe posljedice epidemije korona virusa, prihvatili inicijativu Grada da đačke karte, uključujući i one za osnovce, budu jeftinije za 10 KM.

– Svi prevoznici, pa i „Autoprevoz“, nisu imali ništa protiv ove ideje, kojom smo željeli da bar malo zaštitimo kućne budžete, koji su u septembru tradicionalno opterećeni izdvajanjima za udžbenike i školski prevoz. Da se razumijemo, to je trebao biti gest dobre volje. Žao nam je zbog ove odluke, a po našim informacijama ovo je jedini prevoznik koji je prekršio dogovor – ističu u Gradskoj upravi.

(Srpskainfo)

1 komentar

Comments are closed.