laus

BANJA LUKA, 18. avgusta – Izgradnja nove saobraćajnice koja će preko nekadašnjeg „Voćnjaka“ povezati Lauš i Paprikovac, mogla bi da počne  narednog mjeseca, nakon što je izabran izvođač ovog projekta, vrijednog oko 2,7 miliona KM, rekli su iz Grada.

Nakon provedenog tendera, za izvođača projekta izabrano je laktaško preduzeće „Niskogradnja“. U toku je žalbeni rok i ukoliko ne bude žalbi na izbor izvođača, gradnja nove saobraćajnice trebalo bi da počne već u septembru.

Kako su istakli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, u pitanju je jedan od najvećih a zbog konfiguracije terena i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu, koji bi trebalo da bude gotov do septembra naredne godine.

 

 

 

 

 

Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Sanske ulice na Laušu, od crkve preko „Ekonomije“, do Ulice Jovana Raškovića na Paprikovcu, gdje se pravi nova raskrsnica sa Zelengorskom ulicom.

– Izgradnjom ove saobraćajnice očekuje se značajno rasterećenje Karađorđeve ulice, ali će biti mnogo bolja veza između Lauša, Parikovca i Petrićevca koji su do sada bili povezani samo preko Sanske ulice, koja je uska i strma – ističu u odjeljenju.

Kao još jedan od benifita, kažu, koji će se dobiti realizacijom ovog projekta, jeste mogućnost pretvaranja sadašnjeg, zapuštenog voćnjaka u moderno naselje. Naime, u okviru gradnje ove saobraćajnice, biće pripremljena i kompletna infrastrukutura za buduće naselje, odnosno fekalna i oborinska kanalizacija, te vodovod i rasvjeta.

Za novu saobraćajnu poveznicu Lauša i Paprikovca, Vlada RS je obezbijedila nešto više od dva miliona KM.

(Srpskainfo)