predskolsko

BANJA LUKA, 11. februara – Za učešće u predškolskom programu, za djecu koja nisu uključena u vaspitno-obrazovni rad predškolskih ustanova, u Banjaluci je prijavljeno 411 djece, rekla je direktor banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović.

– Obavijestili smo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da ćemo do početka programa primiti svu djecu – rekla je Kurtinovićeva.

Ona je navela da će Program biti realizovan u osam većih vrtića ovog centra, od 2. marta do 29. maja, a djeca će biti smještena u 16 grupa.

– Trajanje programa je po 180 minuta ili tri časa dnevno – od 17.00 do 20.00 časova u vrtićima “Radost”, “Naša djeca”, “Kolibri”, “Neven”, “Prvi koraci”, “Dora”, “Plavi čuperak” i “Bambi” – rekla je Kurtinovićeva.

Kurtinovićeva je naglasila da program u godini pred polazak u školu podrazumijeva sve aspekte razvoja – psihofizički, razvoj govora, stvaralaštva i socioemocionalni razvoj, kao i rad na razvoju krupne i fine motorike.

– Novina u Banjaluci je da je program ove godine besplatan, s tim da će roditelji platiti samo osiguranje za djecu – rekla je Kurtinovićeva.

Ona je istakla da je prioritet ovog programa socijalizacija djece i razvoj njihove emocionalne zrelosti – da se naviknu na grupe kako bi se lakše odvojili od roditelja, lakše krenuli u školu i bili spremni za zadatke koji ih očekuju.

– Program podrazumijeva potpuni rad sa djecom kroz sve aspekte razvoja. Djeca na taj način steknu određene pojmove, socijalizuju se, oslobode straha od kolektiva, vaspitača, predavača, učitelja, nauče se nekim osnovnim stvarima – rekla je Kurtinovićeva.

Kurtinovićeva je naglasila da mališani, koji već borave u vrtićima, program pripreme za polazak u školu pohađaju u redovnim grupama.

(Srna)