bl

BANJA LUKA, 07. oktobra – Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, predstavio je danas projekat „Banja Luka ljudskog lica“, koji će obuhvatiti niz aktivnosti usmjerenih prema građanima svih generacija, njihovim potrebama i interesima u svim sferama života.

Zajedno sa brojnim predstavnicima civilnog sektora, uključenih u projekat, Radojičić je naglasio da je pripremljen sveobuhvatan koncept, koji uključuje niz različitih oblasti, a u čijem je centru „običan čovjek“.

-Dvije godine smo sklapali mozaik ovog projekta i danas možemo kazati da imamo sveobuhvatan koncept. Tu mislim i na bezbjednost jer građani moraju da se osjećaju bezbjedno u svom gradu. Veoma važno nam je i zdravlje građana i zato smo juče započeli kampanju preventivnih zdravstvenih pregleda zajedno sa Domom zdravlja Banja Luka. Mnogo polažemo i na prostor u kojem živimo, i već nam je u toku projekat malih intervencija u prostoru gdje imamo sjajne prijedloge i ideje kako oplemeniti naš životni prostor. Tu je i čitav set projekata posvećen djeci, mladima, osobama sa posebnim potrebama, starijim osobama, koji radimo sa javnim ustanovama i civilnim sektorom – rekao je Radojičić.

On je dodao da će u okvitru navedenih aktivnosti biti sproveden i projekat reaktiviranja Doma omladine čiji je cilj da se taj prostor oživi i da se tu organizuju događaji koji će biti interesantni za mlade.

Koordinator projekta „Banja Luka ljudskog lica“, Sonja Stančić, naglasila je da cijeli spektar projekata jeste inovativan i da to druge lokalne zajednice do sada nisu radile u ovom obimu.

-Svrha projekta je pružanje prilike ljudima svih generacija da se uključe u aktivnosti koje će im donijeti novi kvalitet življenja, da razvijemo zdravog mladog čovjeka koji će kasnije preuzeti aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici. Sve aktivnosti koje ćemo sprovoditi na lokalu su potpuno besplatne i želimo da naglasimo da Grad brine o svojim građanima i da želi da unaprijedi kvalitet života svih stanovnika – rekla Stančić.

Ilija Trninić iz organizacije „Perpetum mobile“, izjavio je da projekat „Banja Luka ljudskog lica“ doživljava kao svojevrsnu mobilizaciju zajednice i da je to vrijednost koja je prepoznata u našem gradu.

-Veliki broj ljudi iz nevladinog sektora, institucija i organizacija, zajedno sa Gradskom upravom, govori da smo postigli jedinstvo u nastojanjima da život naših građanima učinimo kvalitetnijim. Očekujem mnogo od ovog projekta i pozivam građane da se odazovu na ove programe i uzmu aktivno učešće – zaključio je Trninić.

(Banjaluka.net)