za-tvoje-dobro

BANJA LUKA, 30. januara – Novi ciklus preventivnih zdravstvenih pregleda za stanovništvo Banjaluke počinje od subote, 1. februara.

U ovoj fazi, koja će trajati do 1. juna pregledi će biti organizovani za 18.000 stanovnika mjesnih zajednica Centar I, Centar II i Bulevar.

Gradonačelnik Igor Radojičić i direktorica Doma zdravlja dr Nevena Todorović pozvali su danas građane da se odazovu na preglede, ističući da su kontrole potpuno besplatne.

– Osnovni cilj ove akcije je poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva kroz seriju besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda – rekao je Radojičić.

On je ukazao da će u prvom dijelu ovogodišnjeg ciklusa pregledi biti organizovani za stanovnike  mjesnih zajednica Bulevar i Centar I i II.

Nakon toga, u drugom dijelu godine, akcija će biti nastavljena na seoskom području, između ostalog Karanovca, Stričića i Vrbanje i drugih mjesnih zajednica, s ciljem da ove godine pregleda najmanje 25.000 stanovnika.

U jesenjem dijelu ove akcije ,koja je počela u oktobru, pregledano je više od 1.200 građana, uglavnom na prigradskom području.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, naglasila je  pregledi obuhvataju veći broj analiza i rizičnih mjesta na koje treba da obratimo pažnju, zbog čega bi građani trebali da se odazovu na preventivne preglede.

– Ovim putem ponovo pozivamo na građane da se odazovu na ove preventivne preglede koji su besplatni i kojima se utvrđuju rizici po njihov zdravlje – kazala je ona.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, pod nazivom  „Za tvoje dobro“, se fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Svi pacijenti dobiće poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na kontrole. Svi koji ne dobiju poziv, a ulaze u obuhvaćenu starosnu kategoriju i žele da se pregledaju, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled.

(Srpskainfo)