pregledi

BANJA LUKA, 10. oktobra – Besplatni preventivni zdravstveni pregledi ovog vikenda biće organizovani u ambulanti porodične medicine u Česmi, u okviru velike akcije pod nazivom „Za tvoje dobro“.

Akcija, najveća ovog tipa, u narednih godinu dana obuhvatiće cjelokupnu teritoriju Banje Luke, a prvi pregledi proteklog vikenda organizovani su u Motikama.

Na inicijativu Grada Banja Luka, koji i snosi troškove ovih preventivnih pregleda, Dom zdravlja je sačinio plan akcije koji i realizuje na terenu.

Prema tom planu, poslije Česme, pregledi će biti organizovani u Šargovcu (od 19. do 22. oktobra), zatim u Aginom selu (26. oktobar) i u Bočac (27. i 28. oktobar).

Svi pregledi biće obavljani u ambulantama porodične medicine u navedenim naseljima, a raspored po ostalim mjesnim zajednicama biće naknadno objavljen.

Akcija se fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Pregledi su besplatni i u narednom periodu obuhvatiće stanovništvo od 18 do 70 godina starosti u svim mjesnim zajednicama na području grada.

Procjena je da će u idućih godinu dana u ovoj preventivnoj akciji biti pregledano 80.000 stanovnika našeg grada.

Iz Doma zdravlja su pozvali stanvništvo da se odazove ovoj akciji, uz napomenu da su iz preventivnih pregleda isključeni oboljeli od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, kao i stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda.

(Banjaluka.net)