BANJALUKA, 04. maja – U gradsku kasu lani se slilo 9.400 maraka zbog pušenja duvana i duvanskih proizvoda na javnim mjestima gdje nije dozvoljeno.

Potvrdili su ovo “Glasu Srpske” u Zdravstvenoj inspekciji i dodali da su u toku 2013. godine obavili 162 inspekcijske kontrole i izdali osam prekršajnih naloga.

– Ove godine je izrečena jedna kazna u iznosu od 100 KM fizičkom licu koje je pušilo duvanske proizvode na mjestu gdje nije dozvoljeno – kazao je koordinator zdravstvene inspekcije Igor Vrućinić.

Prema njihovim riječima, vrlo mali broj gostiju i mušterija  prijavljuje da se krše odredbe Zakona o zabrani pušenja duvanskih proizvoda, dok se nepravilnosti utvrđuju putem redovnih inspekcijskih pregleda, objavio je Glas Srpske.

– Kazna za fizičko lice zbog pušenja cigareta na javnom mjestu iznosi 100 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1.500 KM. Za pravno lice kazna se kreće od 5.000 do 15.000 maraka – kazao je Vrućinić.

U Komunalnoj policiji su naveli da su obavili više kontrola u toku ove godine i da su izdali samo jedan prekršajni nalog.

– Preduzetnici i pravna lica su dužni da zabrane konzumiranje duvanskih proizvoda unutar objekta – rekao je načelnik Komunalne policije Dragan Lukač.

On je dodao da pušenje može biti dozvoljeno u posebnim prostorijama za pušače koje su fizički odvojene od osnovnog prostora.

Kontrole, osim Zdravstvene inspekcije i Komunalne policije, obavlja i Centar javne bezbjednosti.

Uroš Jović je istakao da nije pušač i da nikada nije volio  da odlazi u zadimljene lokale, što je do prije nekoliko godina, kako kaže, bilo nemoguće izbjeći.

– Situacija je sada malo bolja, ali fizički odvojeni prostori ipak ne sprečavaju u potpunosti duvanski dim da se širi. Bilo bi bolje da postoje vrata koja se mogu zatvoriti – dodao je Jović.

Zakon

Igor Vrućinić je kazao da je Zakon o zabrani pušenja duvanskih proizvoda na javnim mjestima stupio na snagu 2004. godine. Prema ovom zakonu, pušenje je zabranjeno u objektima gdje se pružaju usluge za javnost, kao i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.