Generalni sekretar Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da je od izbijanja pandemije korona virusa došlo do povećanja broja slučajeva porodičnog nasilja.

Dok većina ljudi ostaje u kućama i uz kompjutere zbog novih restriktivnih mjera širom svijeta, čujemo dosta o seksualnom uznemiravanju, raznim oblicima uhođenja ljudi, slanju poruka sa eksplicitnim sadržajem, lažima i raznim oblicima onlajn nasilja, pokazala je studija UN koja se odnosi na prava žena –  napisala je Pejčinović Burić uoči Međunarodnog dana koji se obilježava sutra, 25. novembra.

Jedno od naših najvažnijih načela na kojima počiva Savjet Evrope je sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, dodala je Burić, a navodi se u saopštenju Savjeta Evrope, prenosi Telegraf.

– Imamo otvorene linije 24 sata, imamo ljude koji su tu da savjetuju žene i osobe koje trpe porodično nasilje. Spremni smo brzo da reagujemo i da damo policijsku zaštitu – dodala je ona.

Pejčinović Burić zaključuje da su restriktivne mjere veliki izazov, ali da ne smiju nikako da doprinose nasilju nad ženama i djecom.

– Efikasne mjere za sprečavanje nasilja protiv žena moraju biti dio obnovljenih restriktivnih mjera. Pristup servisima za podršku i bezbjednost, kao što su sigurne kuće, moraju biti suštinske. Imali smo neke kreativne solucije u nekim zemljama ove godine, recimo, da dozvolimo žrtvama da putuju besplatno na sigurna mjesta, ili tokom lokdauna smo ih uz pomoć nekih apoteka ohrabrivali da se javljaju, da usvajaju pravila koja su naučili – prenijela je Pejčinovic Burić.

(Srpskainfo)