biblioteka

BANJA LUKA, 21. januara – Otvaranjem „Sobe sjećanja na Petra Kočića“ u Biblioteku svakodnevno dolaze posjetioci koji imaju priliku da pogledaju savremenu, interaktivnu postavku, te novi pristup koji su bibliotekari dali tumačenju života i rada ovog velikog pisca.

Kako kažu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, posjetioci pozitivno reaguju i imaju želju da postavku ponovo posjete, da sa sobom povedu još nekoga, pa čak i da se održe časovi srpskog jezika u samoj „Sobi sjećanja“.

– Posjećenost biblioteke je izuzetno velika. Svakodnevno kroz biblioteku prođe oko pet stotina korisnika. Iz godine u godinu povećava se broj naših korisnika, gdje mi kao bibliotekari vidimo porast upisanih, naročito kod mlađe populacije. Jedan od naših zadataka je i da obezbijedimo našim korisnicima željenu literaturu. Mi se trudimo da nove naslove nabavimo u što kraćem roku od dana kada se neka nova i tražena knjiga pojavi na tržištu – poručili su iz Biblioteke.

Knjige koje su korisnici najviše čitali ove godine su svi naslovi Petera Handkea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Fredrika Bakmana, Lusinde Rajli, Paola Sorentina, Elene Ferante, Jusi Adler-Olsen, Ju Nesbe i drugih.

Kada govorimo o domaćim autorima, to su Goran Marković, Brankica Damjanović, Mirjana Bobić Mojsilović, Vesna Dedić, Nele Karajlić, Tanja Stupar Trifunović…

– Najviše se čita beletristika, ali i sve ostale knjige. Među traženijim knjigama su knjige iz popularne psihologije i medicine. Posuđuju se i knjige na stranim jezicima, stručna literatura, CD-ovi, stripovi, sve zavisi od želja i interesovanja korisnika. Ako se pojedini srednjoškolci upišu samo zbog lektire, oni dolaskom u biblioteku i u razgovoru s bibliotekarima pronalaze i knjige koje posuđuju da bi ih čitali u svoje slobodno vrijeme – objasnili su.

Informativno-pozajmno odjeljenje biblioteke posjećuje veliki broj ljudi svakodnevno.

– To su naši dugogodišnji korisnici koji posuđuju knjige, uglavnom romane, za čitanje, kao i srednjoškolci i studenti koji posuđuju školsku lektiru i literaturu za spremanje ispita. Samim dolaskom i upisom u biblioteku mi pokažemo novim članovima biblioteku i u razgovoru s njima saznajemo kakva su njihova interesovanja i šta bi, osim obavezne lektire i literature, željeli čitati. Primjetili smo da kada dođe jedan upisani srednjoškolac kojeg prati grupa prijatelja koji nisu učlanjeni u biblioteku, ta grupa pokazuje interesovanje. Nakon toga se i oni upisuju u biblioteku – objašnjavaju.

I Referalno odeljenje je veoma posjećeno, a u pitanju su studenti, magistranti, doktoranti, naučni radnici, koji svakodnevno dolaze u čitaonice gdje uče, koriste fondove biblioteke za spremanje ispita, stručnih i naučnih radova.

Veoma je posjećeno i Odjeljenje periodičnih publikacija, gdje postoje korisnici koji dolaze svaki dan da čitaju dnevnu štampu, ali i ostali koji se bave istraživanjima za koja su im neophodne informacije koje pronalaze u raznim novinama, časopisima i zbornicima koje ovo odjeljenje posjeduje.

– Kada bismo pravili analizu nekoliko godina unazad i danas, slobodno možemo reći da interes čitalaca nije manji, da iz dana u dan raste, da smo uspjeli animirati mlade, pridobiti nove korisnike, a zadržati stare, i da smo postali nezaobilazno i prepoznatljivo mjesto na kulturnoj mapi Banjaluke i Republike Srpske – dodaju oni.

Radionice stranih jezika

Na veliko zadovoljstvo i korisnika i bibliotekara, Biblioteka je prepoznata kao mjesto koje ima šta da ponudi građanima Banjaluke, ali i svima onima koji žele da postanu dio našeg svijeta knjige.

– Sa radom su počele i radionice stranih jezika, gdje se, kroz konverzaciju, uče engleski i francuski jezik. Najveće interesovanje je izazvala radionica srpskog jezika za strance, gdje strani državljani koji žive u našem gradu mogu učiti srpski – kažu iz Biblioteke.

(Srpskainfo)