Бањалука - култура

BANJA LUKA, 20. decembra – Damir Jovanić, direktor banjalučke Muzičke škole “Vlado Milošević”, rekao je da današnji koncert sa učenicima muzičke škole prvog stepena “Tadeuša Seligovskog” iz Ščećina u Poljskoj predstavlja početak njihove saradnje.

Jovanić je istakao da će putem koncertnih aktivnosti banjalučki učenici proširiti znanje i prijateljske veze, napominjući da će u okviru ove saradnje učenici iz Banjaluke ići u Poljsku i obrnuto.

– Današnji program biće raznovrstan, od klasične do tradicionalne muzike oba naroda – rekao je Jovanić novinarima u Banjaluci prije zajedničkog koncerta učenika muzičkih škola iz Ščećina i Banjaluke.

Direktor Državne muzičke škole prvog stepena “Tadeuša Seligovskog” iz Ščećina Ana Tarnovska rekla je da je veoma srećna, kao i njeni učenici, što su u Banjaluci i što su u mogućnosti da se upoznaju s radom Muzičke škole “Vlado Milošević”, ali i što će nastupiti u nedjelju, 22. decembra, na humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

– Prvi put ćemo nastupiti na tako značajnom i velikom međunarodnom događaju sa našim učenicima i vrlo smo ponosni i srećni što na ovaj način možemo pomoći djeci u Republici Srpskoj – istakla je Tarnovska i dodala da će muzičari iz Poljske nastupiti od srca.

Utisci

Blanka Kojalevič, devetogodišnja polaznica Državne muzičke škole prvog stepena, koja pjeva i svira klavir, rekla je da će imati solistički nastup, ali i da je dio trija.

– Puno smo radili na pripremama i bilo je teško – navela je ona.

Ističe da joj se sviđa Banjaluka, jer ima puno drveća i lijepih mjesta.

Učenik Muzičke škole “Vlado Milošević”, 13-ogodišnji Konstantin Kosanović, rekao je da je za danas na klaviru pripremio baroknu kompoziciju, te mu je čast da nastupa sa učenicima iz Poljske.

 

Delegacija Zapadnopomorskog vojvodstva sa sjedištem u Ščećinu u Poljskoj boraviće u Srpskoj do ponedjeljka, 23. decembra, povodom učešća polaznika muzičke škole iz Ščećina na humanitarnom koncertu “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Učenici Državne muzičke škole u Ščećinu, koji će učestvovati na koncertu, jesu Aleksandra Kopeć, Klara Tarnovska, Blanka Kojalevič, te Mateuš i Ana Striharčik.

Donatorsko veče

Donatorsko veče pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović biće održano u nedjelju, 22. decembra, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, a sredstva prikupljena u 10. humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” biće iskorištena za izgradnju dnevnih centara za djecu s poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju.

Partneri predsjednika Republike i u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji su mladi umjetnici iz različitih dijelova Srpske, koji će umjetničkim performansom pokušati da zajedničkim snagama obezbijede pomoć za drugare.

Do 31. decembra biće aktivan humanitarni broj 1411.

(Srpskainfo)