Od kako je WhatsApp najavio uvođenje novih pravila privatnosti, a potom doživio i pravi egzodus korisnika, aplikcije Signal i Telegram su “iskočile” u prvi plan kao glavna alternativa.

Međutim, i prije svega toga, Viber je važio za jednog od glavnih konkurenata WhatsAppu. Iako nije toliko rasprostranjen na globalnom nivou, na ovim našim prostorima ima ubjedljivo najviše korisnika od svih čet aplikacija, što je nedavno za portal “Telegraf.rs” potvrdio i direktor Vibera Đamel Agaua.

Osim standardnog slanja i primanja poruka, Viber ima više zanimljivih opcija koje korisnicima olakšavaju komunikaciju i čine je zanimljivijom. Predstavljamo vam neke od opcija Vibera za koje do sada možda niste znali.

My Notes

Ovo je opcija pomoću koje će vas Viber podsjetiti na obaveze koje treba da obavite i druge važne događaje.

Dovoljno je da pritisnete i zadržite pritisak na bilo koju poruku u My Notes i zatim odaberete Postavi podsetnik (My Notes > Tap Set Reminder). Možete da podesite vrijeme i datuma podsjetnika, kao i mogućnost njegovog ponavljanja.

Pametna obavještenja

Postavljanje pametnih obavještenja dostupno je u bilo kom četu.

Ono omogućava da više pristiglih obavještenja bude prikazano kao jedno. Potrebno je da otvorite prepisku u kojoj želite da promijenite postavke za obavještenja. Zatim prevucite prstom po ekranu u lijevu stranu. Pojaviće se kartica Smart Notification, na koju treba da kucnete prstom.

Automatsko brisanje poruka

U Viberu je moguće podesiti i automatsko brisanje svih poruka u tajnom razgovoru.

Nakon što ih osoba kojoj su poslate pročita, one će nestati sa ekrana.

Postanite nevidljivi

Ako ne želite da svi znaju kada ste onlajn na Viberu, možete da aktivirate opciju koja će vas učiniti nevidljivima na najmanje 24 sata ili koliko god želite.

Otvorite početnu stranicu, kliknite na Settings, pa otvorite Privacy i “odštiklirajte” Share Online Status.

Grupni pozivi

Ukoliko želite da u isto vrijeme razgovarate sa više rođaka ili prijatelja koji koriste Viber, popularna aplikacija podržava grupne glasovne pozive za grupe od 5 pet do najviše 20 osoba istovremeno.

Napravite svoje stikere

Otvorite bilo koju prepisku, pa kucnite na Add u meniju za stikere, pa izaberite Create Stickers.

Odaberite bilo koju fotografiju, zatim Edit Screen, pa Create Sticker. Otvoriće vam se Sticker Market. Kliknite Create Sticker u vrhu stranice, odaberite oblik, veličinu i druge parametre naljepnice.

Kvizovi

Prvo treba odabrati zajednicu ili grupni čet i kliknuti na ikonicu za anketu u dnu ekrana, uključiti odgovarajući način rada, a zatim upisati pitanja i ponuđene odgovore.

Korisniku je na raspolaganju i prostor za unos kratkog objašnjenja. Zatim izaberite tačan odgovor i kliknite Kreiraj/Create.

(Telegraf.rs)