BANJA LUKA, 01. aprila – Slučaj jednog pacijenta u Republici Srpskoj nedavno je zaprepastio nauku.

Kod njega je utvrđeno da je zaražen sa dva soja virusa korone, sa britanskim i južnoafričkim sojem.

Istovremeno naučnici u Indiji su otkrili novu varijantu korona virusa koja je nazvana “dupli mutant”.

Zvaničnici provjeravaju da li je varijanta gdje se dvije mutacije udružuju u isti virus, možda zaraznija od ostalih i da li je kod nje eventualno manja efikasnost vakcina.

Infektolog, profesorka doktorka Eleonora Gvozdenović rekla je da je ovo slučaj koji treba istražiti, te da su medicinari zatečeni budući da su vjerovali da jedna osoba može biti zaražena samo jednim sojem korone, piše Kurir.

– Što se tiče te najave da je jedna osoba inficirana sa dva soja korona virusa to je vrlo interesantna pojava, budući da su ljekari mislili da jedna osoba može biti inficirana samo jednim virusom. To je nešto što tek treba da se proučava i nešto na čemu treba da se radi – kaže dr Emilija.

Ona navodi da je neophodno da naučni svijet dobro ispita u čemu je riječ, jer postoje mogućnosti da se razlog ovakvog zaražavanja krije u specifičnim imunloškim karakteristikama.

Dupli mutant je novi soj korone koji su otkrili naučnici u Indiji, a doktorka Emilija otkrila je koliko su vakcine efikasne kada su mutacije u pitanju.

– Vakcine su sve fokusirane na jedan dio virusa, na šiljak, a koliko sam ja čitala tu se još uvijek nisu odigrale nikakve mutacije. One su kod virusa normalna stvar, to se od njih i očekuje. Virus će mutirati kako bi pokušao da napravi jednu miroljubivu koegzistenciju sa čovjekom, da može lijepo da se razmnožava, a da i mi možemo lijepo da živimo – kaže doktorka Emilija.

(Srpskainfo)