BANJA LUKA, 2. maja – U Univerzitetskom kliničkom centru RS ima oko 50 zaraženih ljekara i medicinskih tehničara novim korona virusom.

Zamjenik direktora UKC RS Nenad Stevandić, najveće javne zdravstvene ustanove u Srpskoj, za Srpskainfo negira da se radi o novom klasteru i navodi da se u UKC dešava ono što se dešava u svima bolnicama na svijetu, jer su zdravstveni radnici prvi na udaru zaraze korona virusa.

– Moramo biti realni i reći da je sasvim normalno da će se zdravstveni radnici zaraziti kada liječe pacijenta zbog, recimo srčanog oboljeljenja, a bez simptoma korona virusa. Sasvim normalno je da će se desiti transmisija korona virusa na toj klinci. To je nešto što se dešava od samog početka pandemije i u takvim slučajevima reagujemo odmah, izolujemo zaražene, testiramo kontakte, dezinfkujemo i uradimo sve što moramo po protokolu. Dakle, dešava se ono što se dešava i u Hrvatskoj, u Srbiji i bilo kojoj drugoj zemlji – navodi Stevandić.

Kaže da UKC, bez obzira na situaciju, radi danonoćno i da nijednog pacijenta nisu odbili, a naročito hitne slučajeve iz saobraćajnih nezgoda, kada nema vremena za prethodno testiranje.

On još dodaje da nisu tačne tvrdnje u javnosti pojedinaca da se korona virus pojavio među zdravstvenim radnicima UKC zbog nedostatka opreme.

– To su nebuloze. Zaista ne bih da komentarišem takve izjave bez ikakvih dokaza. Na Odjeljenju Kovid imamo 46 najtežih pacijenata i nijedan zdravstveni radnik nije zaražen. Međutim, ne možemo cijeli UKC hermetički da zatvorimo – poručuje Stevandić.

(Srpskainfo)