BANJALUKA – Maturanti svih banjalučkih srednjih škola danas su ostavili zasadili 114 sadnica lipe u “Aleji maturanata” u novom drvoredu u naselju Lazarevo.

 20190319145742_528580
Foto: Grad Banjaluka

Novi drvored zasađen je duž saobraćajnice u Ulici Branka Popovića, u okviru akcije “Aleja maturanata”, koja je pokrenuta prošle godine s ciljem promocije očuvanja životne sredine i zaštite zelenila, po kojem je Banjaluka prepoznatljiva širom regiona.

Maturantima se tokom sadnje pridružio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je rekao da je zamisao da svaka nova generacija maturanata iza sebe ostavi novu aleju.

“Ove godine imamo 114 odjeljenja maturanata i isto toliko sadnica. Smisao akcije je dvostruk – sa jedne strane Banjaluka, kao grad zelenila, ima stalnu potrebu da sadi nove drvorede i obnavlja postojeće, a, sa druge, da svi građani osjete povezanost sa ovom akcijom”, naglasio je Radojičić.

Incijativa o formiranju “Aleje maturanata” potekla je od učenika Ugostiteljsko-turističke škole koji su prošle godine uz saobraćajnicu kod tvrđave Kastel posadili prvu ovakvu aleju, sa 105 sadnica.

Radojičić je podsjetio da je juče počela tradicionalna proljećna akcija čišćenja i uređenja grada, koja će trajati narednih mjesec dana i pozvao sugrađane da se odazovu i na predviđene lokacije iznesu sav krupni otpad.

On je dodao da u narednih mjesec dana građani imaju vremena da izbace sav krupni otpad i ostave ga na predviđene lokacije.

“Često imamo problem sa krupnim otpadom koji se iznosi kada nema organizovanog odvoza, pa se u različitim krajevima grada otpad nagomilava i građani se s pravom ljute zbog toga”, rekao je Radojičić.

(https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Zasadjeno-114-stabala-lipe-u-banjaluckom-naselju-Lazarevo/528580)