BANJALUKA, 17. decembra – Vlasnici kafića u Republici Srpskoj obavezni su da plaćaju zaštitu autorskih prava za muziku koju puštaju u svojim objektima, a visina ove naknade najviše zavisi od veličine lokala, objavio je Glas Srpske.

Vlasnik jednog od banjalučkih kafića u centru grada kaže da je nedavno dobio obrazac od tržišnih inspektora prema kojem mora da plaća od 35 do 50 KM mjesečno, za zaštitu autorskih prava , za puštanje muzike u svom lokalu.

„Ne bi mi smetalo da se iznos od stotinjak maraka plaća na godišnjem nivou, ali 600 KM godišnje smatram stvarno nenormalnom računicom“, istakao je ovaj ugostitelj.

U Inspektoratu RS, vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su da plaćaju ove naknade, jer je to predviđeno Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnog prava.

“ Tržišni inspektori su već započeli posjete ugostiteljskim objektima radi naplaćivanja autorskih prava iz oblasti muzičke produkcije“, rekla je portparol Inspektorata RS, Duška Makivić. Ona je dodala da je riječ o relativno novom zakon, pa mnogi nisu ni upoznati sa obavezom plaćanja ovih naknada.

„Inspektori će u ovim kontrolama prije svega djelovati preventivno. Poslovnim subjektima je ostavljen rok od 30 dana da stupe u kontakt sa udruženjem i regulišu ovo pitanje“, istakla je Makivićeva.

Dodala je da je Asocijaciju kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) Institut za intelektualno vlasništvo BiH ovlastio da obavlja djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskog pravau svoje ime, a za račun autora. Direktor AMUS-a Mirza Hajrić kaže da zakon važi za sve korisnike muzike u javnim prostorima, kao što su ugostiteljski objekti, poslovni objekti, radnje, šoping centri, pa čak i benzinske pumpe, prenosi “Alternativna televizija

„Tarifa se primjenjuje po kategorijama veličine objekta, vrste objekta, radnog vremena i slično. Sav novac od elektronskih medija, kablovskih operatera, ugostiteljskih objekata i slično ide za organizaciju autora sa licencom, a AMUS je jedini u BiH, istakao je Hajrić.

Dodao je da je ovo udruženje o svom trošku nabavilo softver koji se koristi u 30-tak zemalja u svijetu, koji vrši obradu podataka tako da svaki autor dobije svoj dio za pjesme koje su emitovane u programima.

CJENOVNIK

Za korišćenje muzičkih djela naplata se vrši po bodovima, s tim da jedan bod iznosi 0,10 KM. Noćni klubovi i barovi, te pivnice koje rade poslije 24 časa, imaju 3000 bodova, restorani i kafići koji rade do 24 časa imaju 1000 bodova, dok objekti koji ne toče alkohol i u kojima se ponuda ne konzumira na licu mjesta imaju od 300 do 600 bodova.