vakcina

BANJA LUKA, 20. novembra – U banjalučkom Domu zdravlja kažu da je odziv građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa izuzetno visok, te da je interes čak i veći nego što imaju besplatnih doza.

Ove godine Dom zdravlja je od Instituta za javno zdravstvo RS dobio 2.000 besplatnih doza vakcina za ugroženu kategoriju stanovnika. Do sada je podijeljeno 70 odsto doza, a svaki tim prodične medicine dobio je odgovarajući broj vakcina za svoje pacijente.

– U posljednjih sedam, osam godina uvijek smo na 2.000 doza, ali pokazalo se da su građani ove godine izuzetno zainteresovani i raspituju se za vakcinaciju – naglasila je direktorka DZ Nevena Todorović.

Oni koje žele da se vakcinišu protiv gripa, a nemaju pravo na besplatnu vakcinu, to mogu da urade u Institutu za javno zdravstvo svaki radni dan od osam do 14 časova.

Cijena komercijalne vakcine protiv gripa je 22 KM. Za razliku od prethodnih godina, vakcinacija se prvi put odvija četvorovalentnom vakcinom protiv gripa, koja štiti od četiri virusa gripa za koje se pretpostavlja da će u ovoj sezoni biti dominantni.

(Srpskainfo)