BANJA LUKA, 10. aprila – Nakon 20 godina opet je u Banskom dvoru održana vanredna sjednica Skupštine grada, a povod su prvi set ekonomskih mjera koje trebaju ublažiti posljedice korona virusa, rekao je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

– Ispoštovane su sve mjere koje su naložili svi nivoi vlasti kako bi se zasjedanje bezbijedno održalo – naveo je Talić.

-Rekao je da su zato odlučili da se sjednica održi bez diskusije, a da su odbornici imali priliku da pismeno dostave svoje prijedloge. Dodao je i da su sve predložene odluke usvojene.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da je skupština podržala svih 13 akata i da će tim svi privrednici moći već iduće sedmice obratiti gradu kako bi ostvarili pomoć.

– Set odluka će već sutra biti odštampan u Službenom glasniku kako bi sve mjere mogle biti operativne što je prije moguće – naveo je on.

Radojičić je rekao da su između ostalog predviđene subvencije kamata na kredite privrednika te odluke koje se odnose na potpuni ili djelimični oprost na plaćanje naknada koje su u nadležnosti grada.

– Usvojene su tri odluke za pomoć poljoprivredi, i svi oni koji su se prijavili za dodjelu sjemenskih paketa kako bi zasadili poljoprivredne površine dobiće sjemenske pakete ili novčani iznos u vrijednosti paketa – istakao je Radojičić.

Naveo je da svi oni koji imaju određene dugove prema Gradu mogu se naredne sedmice obratiti gradu kako bi dobili moratorijum do šest mjeseci na otplatu tog duga.

Za sve mjere će biti raspisani javni pozivi i zahtjevi će se obraađivati na mjesečnom nivou.

– Isto tako grad kreće i u restrukturisanje duga, idemo u pregovore sa konzorcijumom banaka da dobijemo moratorijum za otplatu duga grada i idemo u pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoja (EBRD) za dodatna sredstva kako bi substituisali novac u gradskom budžetu koji će nedostajati zbog pada prihoda – rekao je Radojičić.

Isto tako je najavio da će grad pripremiti dodatne mjere kako bi nastavili pomoć privredi koja će trpiti posljedice korona virusa.

 

 

 

1 komentar

Comments are closed.