nastava

Univerzitet u Banjaluci od danas počinje sa izvođenjem nastave po sistemu učenje na daljinu zbog situacije prouzrokovane virusom korona, a nastava na daljinu počinje i za učenike srednje škole u Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je Srni da su pripremljene instrukcije za korišćenje pojedinih platformi u okviru kojih je moguće držati predavanje na daljinu.

– Opredijelili smo se za “Gugl” platforme, “Gugl” učionice, odnosno “Gugl mit” tako da imamo mogućnost da održimo predavanje i tako predavanje postavimo i dozvolimo studentima da ga slušaju kada oni žele da to slušaju. Imam i drugu opciju da u zakazanom terminu nastave održimo predavanje, a da nam se studenti prijave i da držimo nastavu uživo samo na distance – naveo je Gajanin.

On je naveo da je jako dobro prihvaćena takva informacija još prošle sedmice i od nastavnika i rukovodilaca fakulteta, ali i studenata.

Gajanin je rekao da će ove sedmice biti period uhodavanja i nastavnika i saradnika i studenata, ali da će se teorijska nastava odvijati u gotovo punom kapacitetu.

– Shodno razvoju situacije prilagođavaćemo naše nastavne i ispitne aktivnosti. Ono što trenutno nismo u mogućnosti da organizujemo na ovaj način jeste dio praktične nastave na pojedinim fakultetima, ali isto tako nismo u mogućnosti da organizujemo ispitne aktivnosti, ali sigurno ćemo se prilagoditi ukoliko ova situacija potraje – dodao je Gajanin.

On smatra da je u periodu vanredne situacije najbolje vrijeme iskoristiti i za studente da uče, dodajući da će im u tome pomoći njihovi nastavnici i saradnici.

Gajanin je naveo da je to dobro i da saradnici manje razmišljaju o vanrednoj situaciji i virusu korona.

– Bolje da radimo, a tehničke mogućnosti imamo za to imamo – istakao je Gajanin.

Nakon što je prošle sedmice počelo izvođenje nastave na daljinu za učenike osnovnih škola Republike Srpske, od danas nastava na daljinu počinje i za srednjoškolce.

Republički pedagoški zavod u saradnji sa direktorima srednjih škola usaglasio je način izvođenja nastave na daljinu koja će se odvijati upotrebom onlajn platformi za učenje, “Ofis 365” alata i drugih sistema komunikacije poput mejl adresa, društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je ranije Srni da će učenici ovim putem dobijati materijale i instrukcije za rad i na isti način slati profesorima urađene zadatke da pregledaju, te dobijati od njih povratne informacije.

– Na sedmičnom nivou direktori srednjih škola će imati obavezu da elektronski putem izvještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod o realizovanim aktivnostima nastave na daljinu – naglasila je Trivićeva.

U Republici Srpskoj već drugu sedmicu traje nastava na daljinu za učenike osnovne škole putem televizijskog servisa, sa mogućnošću onlajn praćenja.

(Srpskainfo)