BANJA LUKA, 28. aprila – Aleksandar B. (38) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je duži period proganjao i uznemiravao djevojku (25) iz Banjaluke, potvrđeno je za Srpskainfo.

Djevojku je proganjao mjesecima, zbog čega je ona bila stalno uznemirana i u strahu od njega, pa je odlučila da sve prijavi policiji.

Manijak je htio da bude s njom u emotivnoj vezi, djevojka ga je odbijala, a on to nije mogao prihvatiti.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je djevojka zbog toga bila u stalnom strahu, te da je svoj život morala mijenjati zbog njega.

– U pokušaju da mu pobjegne, ona je mijenjala adrese stanovanja, mijenjala je automobile, ali bi on ponovo saznao gdje živi i nastavljao da joj pravi probleme – kaže naš sagovornik.

Hapšenje

Prema njegovim riječima, djevojka je izjavila da njih dvoje nikada ranije nisu bili u ljubavnoj vezi, ali i da to proganjanje baš dugo traje.

– Pojavljivao bi se na istim mjestima gdje i ona, pratio je po gradu, dolazio bi i na njen posao. Kada je ona, zbog njega, promijenila adresu i preselila se, on ju je pronašao i došao na njena vrata  – istakao je izvor Srpskainfo.

Djevojka to više nije mogla da trpi, pa je tokom vikenda otišla u policiju i sve to prijavila.

Policija je ubrzo pronašla i uhapsila manijaka, te je ispitan u policijskoj stanici.

O ovom slučaju oglasili su se i iz Policijske uprave Banjaluka. Naveli su da su zbog proganjanja uhapsili A.B. iz Banjaluke.

– Nadležnoj policijskoj stanici prijavljeno je da A.B. već duži vremenski period proganja, te želi emotivnu vezu sa oštećenom protiv njene volje. To je kod nje izazvalo osjećaj straha i uznemirenosti – rekla je portparol Policijske uprave Banjaluka, Danijela Mučibabić, i dodala da je o svemu obaviješten dežurni tužilac OJT Banjaluka.

Četiri slučaja

Prema njenim riječima, u ovoj godini policiji su prijavljena četiri slučaja proganjanja.

– Svi ovi slučajevi su riješeni i uhapšeni su svi osumnjičeni, protiv njih su podneseni izvještaji banjalučkom tužilaštvu. U jednom slučaju osumnjičenom je određen i jednomjesečni pritvor – istakla je Mučibabićeva.

Ona je dodala da je u istom periodu prošle godine bilo prijavljeno šest slučajeva proganjana, te da su takođe svi slučajevi rasvijetljeni.

Sredinom prošlog mjeseca banjalučka policija je uhapsila Nemanju Malivojevića (48) iz Banjaluke zbog proganjanja. On je osumnjičen da je duži period proganjao jednog banjalučkog biznismena. Nakon hapšenja njemu je određen i pritvor.

– On je osumnjičen da je od 24. avgusta prošle godine do 17. marta ove godine u Banjaluci svakodnevno pratio i uhodio oštećenog R.L. i kretao se u njegovoj blizini, te u više navrata svojim putničkim vozilom udario u putničko vozilo oštećenog, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj straha za vlastitu sigurnost – saopšteno je tada iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Pritvor mu je zatim određen zbog postojanja sumnje da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke.

Kada je riječ o proganjanjima koji su u prethodnom periodu otkriveni, uglavnom se radilo o slučajevima gdje su bivši momci pratili i pravili probleme bivšim djevojkama.

– U većini slučajeva se radilo da muškarci nisu mogli podnijeti raskid i da su na sve načine pokušavali ubijediti bivše djevojke da se pomire. Zbog toga su ih danima i mjesecima pratili i proganjali, a neki od njih su često i prijetili djevojkama kada nisu htjele da se pomire – istakao je naš sagovornik.

ZATVORSKA KAZNA

Prema zakonu, za proganjanje se može izreći i kazna do tri godine zatvora.

– Ko uporno prati ili uhodi drugu osobu, ili s njim direktno ili preko treće osobe nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt, ili na drugu način kod te osobe izaziva promjene životnih navika, tjeskobu ili strah za vlastitu sigurnost ili sigurnost njemu bliskih osoba, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine – piše u zakonu.

Dalje se dodaje da ako je ovo djelo počinjeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg bračnog ili vanbračnog partnera, sa kojim je izvršilac bio u intimnoj vezi, ili prema djetetu, on će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

(Srpskainfo)