BANJALUKA, 14. januara – Na osnovu preliminarnih rezultata istrage, povodom nestanka dijela materijalno-tehničkih sredstava (MTS-a) na vojnoj lokaciji “Krčmarice”, Banjaluka, ustanovljeno je da postoje indicije o propustu u radu vojne organizacije na spomenutoj lokaciji, te liniji komandovanja i kontrole, kao i neposredna odgovornost rukovalaca MTS-a.

Iz navedenih razloga, te kako u daljem postupku ne bi došlo do ometanja istrage, a radi utvrđivanja odgovornosti i svih relevantnih činjenica i okolnosti nestanka navedenih materijalno-tehničkih sredstava, načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH (OS BiH) je privremeno udaljio s dužnosti dva pripadnika OS BiH, do okončanja procesa, objavila je FENA.

Na osnovu preliminarnih rezultata istrage utvrđen je nedostatak MTS-a: 599 komada detonatorskih kapisli DK-8, 25 električnih kapisli EDK, jedan upaljač SU 24 sata M 70, 16 komada upaljača GPB-2, tri komada upaljača PDM 51 A5 i 12 komada upaljača UMNP-1.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Komisija OS BiH za provođenje interne istrage nastavljaju istražne radnje o ovom slučaju.

Po okončanju istražnog postupka i utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj vanredni događaj, javnost će biti blagovremeno obaviještena, saopšteno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.