Ako ovo ljeto i ne bude zabilježeno kao najtoplije, sasvim sigurno ostaće upamćeno po toplim talasima koje prate ekstremno visoke temperature, iznad prosječnih.

Naime, „Lucifer“, kako su toplotni talas nazvali pojedini strani stručnjaci, još od maja ove godine dolazi u Srbiju, boravi po nekoliko i više dana u njoj i napušta je na kratko pod uticajem hladnijih frontova.

Ranije, prije deceniju, ali i više, tokom ljetnjih mjeseci bilježen je po jedan, eventualno dva toplotna talasa, dok se u posljednje vrijeme čini da im se ne zna broj, nižu se jedan za drugim.

Iz nedjelje u nedjelju imamo temperature veće od +30 stepeni i prema najavama, pred nama je još jedan izuzetno vreo talas, a kako je za RTS izjavio klimatolog Vladimir Đurđević, u avgustu možemo očekivati, još jedan period visokih temperatura.

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je promenu vremena tokom ovog vikenda, jer će hladni front oduvati toplotni talas sa našeg područja i doneti dugoočekivano osvježenje i pljuskove.

Na pitanje do kada ćemo uživati u ugodnom ljetnjem vremenu i kada nas očekuje novi toplotni talas Đurić kaže da će nakon prijatnog vremena početkom sljedeće sedmice, već od četvrtka doći do uspostavljanja termičkog grebena na visini sa jugozapada, pa će sa Mediterana početi da struji veoma topla vazdušna masa, porijeklom sa sjevera Afrike, prenosi Blic.

– Usljed ovakve sinoptičke situacije i visokog vazdušnog pritiska, u drugoj polovini sljedeće sedmice očekuje nas novi toplotni talas, uz vedro vrijeme i uz maksimalne temperature preko 35°C, a prema trenutnim prognozama narednog vikenda biće još toplije i najvrelije – kaže Đurić.

Zbog ”sukoba” vrele vazdušne mase sa juga i znatno svežije sa severa i zbog prodora svježije vazdušne mase iznad vrele podloge, atmosfera bi veoma burno odreagovala, pa bi bilo uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intrevalu palo i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Prosek maksimalne temperature za ovo doba godine je od 27 do 31°C, a od vikenda do sredine sljedeće sedmice maksimalne temperature bile bi oko prosječnih vrednosti, ali bi u drugoj polovini sljedeće sedmice zbog novog toplotnog talasa one bile za sedam do deset stepeni više od prosečnih.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum