BANJA LUKA, 29. aprila – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, donio je odluku da produži finansiranje zdravstvenih usluga u javnim zdravstvenim ustanovama za sve građane (osigurane i neosigurane) do 11. maja ove godine.

“To znači da su do tada svi građani zdravstveno osigurani i ne moraju da dolaze u poslovnice Fonda da ovjeravaju zdravstvene knjižice. Podsjećamo da Fond od 13. marta prateći mjere i preporuke Vlade RS u cilju sprečavanja širenja virusa korona za svo stanovništvo finansira zdravstvene usluge bez ovjeravanja zdravstvenih knjižica”, saopšteno je iz Fonda.

Dodaju da je to sada produženo do 11. maja, a Fond će i dalje pratiti epidemiološke smjernice  i upustva nadležnih i u vezi sa tim donositi adekvatne mjere predostrožnosti.

“Napominjemo da se finansiranje zdravstevnih usluga odnosi na sve građane, kao i  na one koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje, a još uvijek nisu regulisali svoj status. Ponovo apelujemo  na građane da  bez prijeke potrebe ne dolaze u poslovnice Fonda i da sačekaju sa predajom dokumentacije koja nije hitna, poput zahtjeva za refundaciju  i slično kako bi se izbjegle gužve i veći broj okupljanja  ljudi na jednom mjestu. Takođe, pozivamo sve građane da poštuju epidemiloške mjere, posebno koje se odnose na nošenje zaštitnih maski i rukavica, a sve u cilju suzbijanja virusnih infekcija”, navedeno je u saopštenju.

Inače, sve informacije o zdravstvenom osiguranju kao i o radu Fonda uopšte mogu da od zaštitnika prava na broj 051 226 870, ali i putem mejla zastitnik.prava@zdravstvo-srpske.org.

(Nezavisne)