BANJALUKA, 21. juna – Početak suđenja Zdravku Šordi zvanom Brus Li, kojeg terete za zelenaštvo, iznudu i pranje novca, a koje je trebalo da bude održano u petak u banjalučkom Osnovnom sudu, odgođeno je za 26. jun na zahtjev njegove odbrane, rečeno je u ovom sudu.

Šordin advokat Jadranka Ivanović rekla je da je u petak trebalo da bude održano ročište za privremeno oduzimanje imovine optuženog. Kazala je da je odbrana odgodu tražila zbog svojih neodložnih obaveza.

Iz Osnovnog suda Banjaluka “Glasu Srpske” su rekli da je Šordi trebalo da počne suđenje po optužnici koja ga tereti za zelenaštvo, iznudu i pranje novca.

Protiv Šorde policija je Okružnom tužilaštvu Banjaluka do sada podnijela tri izvještaja prema kojima je osumnjičen da je zelenaštvom i iznudom pribavio ukupno oko 135.000 maraka, objavio je Glas Srpske.

Šorda je uhapšen u akciji “Čak” 28. aprila zbog sumnje da je oštetio 17 građana za više od 100.000 maraka i tada mu je određen i pritvor. Potom je polovinom maja protiv njega podnesen izvještaj zbog još šest krivičnih djela zelenaštva i četiri iznude kojima je pribavio 21.000 maraka. Zatim je protiv njega podnesen i treći izvještaj zbog sumnje da je počinio pet krivičnih djela zelenaštva i dva iznude i pribavio oko 14.120 maraka.

Šordu sumnjiče da je od jula 2008. do 28. aprila ove godine, od kada se nalazi u pritvoru, iskoristio tešku materijalnu situaciju više Banjalučana te im posuđivao novac uz zelenaške kamate.

Prema policijskim dokazima, Šorda je dužnike koji mu nisu vraćali mjesečnu kamatu tjerao da za njega obavljaju građevinske radove.

Pored toga, uz upotrebu sile i prijetnje od oštećenih je uzimao i građevinski materijal i alat na ime duga.

Policija je prilikom pretresa prostorija koje koristi Šorda pronašla više dokaza koji potvrđuju da se bavi zelenaštvom, među kojima su i notarski ugovori, evidencija dužnika, kao i predmeti koje je otimao od žrtava.

Saučesnik

U nastavku policijske akcije “Čak” 6. juna bio je uhapšen i Milan Blagojević zbog sumnje da je sarađivao sa Šordom.