most

BANJA LUKA, 31. avgusta – Dogovorio sam se s gradonačelnikom, nadam se da niko nema ništa protiv, da se ovaj most zove Banjaluka, jer odražava snagu i ljepotu ovog grada, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom svečanog otvaranja.

Mada su mnogi u javnosti Dodika već prozvali kumom, dva mjeseca poslije, novoizgrađeni most koji povezuje naselja Obilićevo i Kočićev vijenac ipak nema zvanični naziv.

Gradonačelnik Igor Radojičić nakon svega poručuje da neko ipak mora zvanično uputiti prijedlog imena.

“Ni ulice, ni mostovi ne dobijaju nazive “sami od sebe”. Građani, pravna lica, odbornici mogu da predlože naziv, to se onda prosljeđuje stručnoj komisiji, koja ocjenjuje opravdanost zahtjeva, nakon toga skupštinskoj komisiji i konačnu odluku o tome donosi Skupština grada. Postoji procedura, bez obzira o kome se radilo” – istakao je Radojičić.

Napomenuo je još jednom da ni starom “Zelenom mostu” ovo nije bio zvanični, već kolokvijalni naziv, te da većina mostova u gradu nema ime.

Inicijativu da se novoizgrađeni most sada zove Most patrijarha Pavla, nešto prije svečanog otvaranja, uputio je odbornik Momčilo Antonić, a na prijedlog kolege Marinka Umičevića.

“U gradu se ništa ne zove po patrijarhu Pavlu. S obzirom da inicijativa da se ulica u Novom Boriku zove po patrijarhu nije prošla, jer su smatrali da on zaslužuje više, mislim da je ovo odlična prilika, jer je most lijep i zaslužuje ovo ime” – rekao je ranije Antonić, a kako je juče istakao za Srpskainfo, u međuvremenu ga niko nije obavještavao u kojoj je proceduri njegova inicijativa.

Što se tiče građana, skoro svi ga i dalje zovu Zeleni, po starom mostu koji je ovdje stajao decenijama.

“I mostove Venecija i Gradski niko ne zove po njihovim zvaničnim imenima, tako da i Zelenom, ako budu mijenjali ime, čisto sumnjam da će se “primiti” u narodu. Ni sam naziv “Banjaluka” nije nešto posebno” – prokomentarisao je Goran, koji stanuje u Obilićevu.

Novi most ima dvije saobraćajne trake, obostrane biciklističke i pješačke staze, vidikovac i tirkizne je boje. Centralni riječni stub je izveden u obliku latiničnog slova Z, simbolizujući uvriježeni naziv starog mosta. Izgradnja je koštala više od dva miliona maraka.

Stari most je povezivao dva naselja više od pet decenija, iako je bio montiran samo kao privremeno rješenje. Most je zatvoren za saobraćaj u junu 2017. godine kada je ustanovljeno da mu je konstrukcija trula. Tada su počele pripreme za izgradnju novog prelaza.

Vatromet

Novi most preko Vrbasa otvorili su 14. juna član predsjedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnik Igor Radojičić uz prisustvo više stotina Banjalučana, a sve je ispraćeno vatrometom.

Događaju su prisustvovali i premijer RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi RS, te brojne ličnosti iz javnog i političkog života. Sve prisutne sa vidikovca novog mosta pozdravile su članice hora “Banjalučanke” uz pjesmu “Moja Rapublika”, te Miro Janjanin uz stihove numere “Ovo je moj grad”, kao i Marija Šestić.

(Srpskainfo)