BANJALUKA, 03. decembra  –  Mještani naselja Zeleni vir, koje pripada Mjesnoj zajednici Vrbanja, žele da osnuju novu mjesnu zajednicu, a tim povodom uskoro će se izjasniti i u vidu peticije koja će biti upućena na razmatranje nadležnim organima.

Nosilac ove inicijative, kao i svih dosadašnjih inicijativa vezanih za Zeleni vir i Vrbanju, jeste Udruženje građana “Zeleni vir”, u kome smatraju da do sada njihovo naselje nije dobilo dovoljno pažnje i zalaganja u sklopu Mjesne zajednice Vrbanja, piše “Press RS” u izdanju za utorak.

“Želja nam je da u naselju stvorimo neki minimum uslova za normalan život, prvenstveno insistiranjem na prioritetnim problemima sa kojima se srećemo ovdje, ali i organizovanjem događaja i manifestacija, dok bi briga o socijalno ugroženima bila prioritet. Savjet Mjesne zajednice Vrbanja, kome pripadamo trenutno, jednostavno nas ne vidi kao dio mjesne zajednice. Sve probleme smo i do sada rješavali preko udruženja građana, od košenja trave, do izgradnje infrastrukture. Nikada nas niko iz Savjeta nije obišao ni da porazgovara sa nama, da naprave bilo kakav sastanak sa mještanima”, kažu u Udruženju “Zeleni vir”.

Nova mejsna zajednica prostirala bi se, kako kažu mještani, od groblja do granice sa opštinom Čelinac. Radi se o nekih 200 domaćinstava, sa oko 800 stanovnika. Već odavno u ovom delu grada postoji potreba za još jednom ambulantom, jer ima priličan broj starih i slabo pokretnih ljudi. Naredni korak će, kako kažu, biti skupljanje potpisa za ovu inicijativu, a zbog dosadašnjeg odnosa nadležnih prema ovom naselju, podrška stanovništva je, kako kažu, prilično jaka.

“Udruženje građana “Zeleni vir” pokrenuće inicijativu za prikupljanje potpisa, da se mještani izjasne o tome da li su za to da se odvojimo i osnujemo novu mjesnu zajednicu koja bi se zvala “Zeleni vir”. Inicijativa je već naišla na pozitivne reakcije kod mještana, jer svi vide o čemu se radi – većina infrastrukturnih objekata je u katastrofalnom stanju, a nema nikakvih naznaka da bi se nešto moglo promijeniti. Ukoliko bi nadležni i Skupština grada imali sluha, mogli bi bar dio sredstava koja se dobijaju kroz program zajedničke komunalne potrošnje da usmjere na poboljšanje uslova života u naselju, odnosno da nam bar neki od prioriteta budu riješeni”, kaže Milan Ćurlić, predsjednik Udruženja građana”Zeleni vir”.

Što se tiče prioriteta, njih je zaista mnogo, jer se proteklih decenija skoro ništa nije rešavalo kada je u pitanju ovo naselje. Jedan od problema je vodosnabdijevanje, pa je dio naselja leti i zimi bez vode za piće. U Zelenom viru postoji i društveni dom, koji zbog zapuštenosti nije u funkciji, a u udruženju smatraju da bi upravo taj objekat mogao imati višestruku namjenu.

“Imamo društveni dom, ali je on u katastrofalnom stanju. Taj objekat bi mogao poslužiti kao ambulanta, zgrada mjesne zajednice, a adaptacijom bi se mogla napraviti i četiri stana za porodice palih boraca. U sklopu tog objekta postoji i neiskorišteno zemljište, za koje bi se takođe mogla naći korisna namjena, umjesto da sve stoji, zarasta i raspada se”, kaže Ćurlić.

Što se tiče akcija kojima bi nova mejsna zajednica doprinela poboljšanju uslova života u Zelenom viru, inicijatori takođe ističu da mjesna zajednica može da organizuje humanitarne akcije za pomoć socijalno ugroženima, te da pomaže u organizaciji kulturnih, sportskih i drugih manifestacija.