BANJA LUKA, 31. avgusta – Iako je ranije bilo najavljeno da bi se, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, mjere u Republici Srpskoj mogle pooštriti, do toga nije došlo te su sve mjere produžene do 13. septembra.

Takođe, Republički štab za vanredne situacije zadužio je sve vaspitno-obrazovne ustanove i opštinske i gradske štabove za vanredne stiuacije da redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture o epidemiološkoj situaciji te da, ukoliko bude potrebno, dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelazak na odvijanje nastave na daljinu.

“Prijedlog za obustavljanje nastave u školama može da obuhvata sve škole na području određene jedinice lokalne samouprave ili samo određene škole sa ili bez područnih odjeljenja”, saopšteno je iz Republičkog štaba za vanredne situacije.

Iako je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, ranije najavljivao da će preporuke prema Republičkom štabu ići u smjeru pooštravanja mjera, danas je nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije za “Nezavisne novine” rekao da Institut ipak nije preporučio Štabu pooštravanje mjera.

Dodao je da će Institut izvršiti analizu cjelokupne epidemiološke situacije.

“Došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u prethodnim sedmicama, s većim brojem hospitalizovanih pacijenata”, rekao je Zeljković.

Dodao je da je na dnevnom nivou više od 30 odsto novozaraženih, što, kako je naglasio, govori da je epidemiološka situacija s početkom avgusta doživjela pogoršanje, koje su kroz određene projekcije i predviđali.

“Sa druge strane moramo obratiti dodatnu pažnju na nivo lokalnih zajednica, odnosno na kretanje epidemiološke situacije na nivou svake lokalne zajednice”, rekao je Zeljković.

Dodao je da apeluju na krizne štabove na nivou lokalnih zajednica da reaguju u slučaju pogoršanja.

“Krizni štabovi na nivou lokalnih zajednica imaju sigurno bolji uvid u razloge pogoršanja epidemiološke situacije, a to sve zavisi od lokalne zajednice do lokalne zajednice”, zaključio je Zeljković za “Nezavisne novine”.

Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), potvrdio je za “Nezavisne novine” da se epidemiološka situacija u Srpskoj pogoršala.

“Nažalost, broj hospitalizovanih je veći od 300, a broj osoba na intenzivnoj njezi je 30”, rekao je Stevandić. Istakao je da je situacija teža nego što su pretpostavljali.

Na snazi su bar formalno zabrane okupljanja u grupama većim od 120 osoba  (iako su u proteklom periodu održani brojni festivali, koncerti, mitinzi i zborovi), sva privatna okupljanja koja se ne održavaju na javnom mjestu u grupama većim od 70 osoba.

Takođe se ograničava radno vrijeme u periodu od šest do 24 časa svim ugostiteljskim objektima za hranu i piće i priređivačima igara na sreću.

Noćni klubovi i dalje mogu da rade do dva časa iza ponoći.

Nastava u učionicama, bez podjele odjeljenja

Nastava u novoj školskoj godini počinje u školskim klupama uz trajanje časova od 45 minuta i bez dijeljenja odjeljenja.

Rekla je to Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, dodajući da je važna imunizacija prosvjetnih radnika jer veći postotak vakcinisanih je i veći garant da će školska godina početi i završiti u školskim klupama.

Podsjetila je da u novoj školskoj godini počinje da se primjenjuje novi nastavni plan i program u osnovnim školama.

(Nezavisne)