piskavica

U Gornjoj Piskavici sinoć je održana tradicionalna kulturno-sportska manifestacija, 16. “Zimsko prelo”, koja njeguje običaje ovog kraja.

Portparol Turističke organizacije grada Banjaluka Branka Branković rekla je da je “Zimsko prelo” dio cjelokupne turističke ponude Banjaluke, koje uvijek izazove divljenje kod gostiju iz inostranstva i okupi veći broj posjetilaca, prenosi Srna.

– Na ovaj način sačuvali smo stari običaj i promovisali ga kao turistički proizvod, jer se može vidjeti samo ovdje, u knjigama i arhivima. Prelo su sada u Gornjoj Piskavici preuzeli mlađi od 30 godina, što znači da smo uspjeli u tome da se ova tradicija prenosi s koljena na koljeno – navela je Brankovićeva.

 piskavica 2

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji se ovom prilikom provozao u kolima s konjskom zapregom, istakao je da prelo čuva naše običaje, muziku, nošnju, hranu, a naročito druženje među ljudima potkozarskog kraja i šire.

Na ovogodišnjoj manifestaciji posjetioci su mogli pratiti takmičenje u narodnom višeboju i potezanju konopca, dok su kulturni dio programa obilježili nastupi krajiških grupa i Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica”, koji su prikazali performans starog običaja prela.

Organizatori su Turistička organizacija grada Banjaluka i Mjesna zajednica Gornja Piskavica.

 

piskavica 3 piskavica 4

 (Srpskainfo)