Koliko god da zvuči nelogično, ali ipak postoje simptomi i kod asimptomatske zaraze koronom. Obratite pažnju na ova tri znaka.

Pandemija korona virusa traje već dvije godine, do danas se pratkično sve zna o simptomima zaraze i načinu prenošenja. Novu bojazan izazivaju nove mutacije, posebno posljednja nazvana omikron, a prema posljednjim informacijama prikupljenim na, istina nedovoljnom uzorku zaraženih, čini se da ova varijanta uzrokuje blažu kliničku sliku.

Stručnjaci kažu i da su vakcine djelotvorne, a najbolju zaštitu pružaju ukoliko se cijepite i buster dozom.

Kad je riječ o prenosu infekcije, veliki problem predstavljaju asimptomatski slučajevi, ondosno osobe koje u sebi nose virus, a nemaju znake bolesti. Ako nemaju razloga za sumnju da su oboljeli od kovida, tačnije ako nisu imali rizičan kontakt, oni se “slobodno” kreću i potencijalno ugrožavaju druge. Ukoliko vas je jedna takva osoba zarazila, a vi ne prepoznajete simptome, ili ih tumačite kao prehladu, i vi ćete dalje širiti zarazu…

To što možda vi nemate simptome, ne znači da niste u riziku od postkovid posledica. Stručnjaci otkrivaju suptilne simptome koji ukazuju da ipak imate koronu, iako najverovatnije mislite da je riječ o nečemu prolaznom i bezazlenom:

– bol u jednom ili oba uha i iscjedak iz njih– problemi sa sluhom, začepljenost uha– krvarenje iz nosa (epistaksa), koje može biti i obilno

Napominju i da se takvi simptomi mogu primetiti najčešće kod onih koji su sami pokušali da liječe infekciju kod kuće. Takođe, simptom na koji posebno treba obratiti pažnju jeste zapušenost ušiju. Ni slučajno se ne preporučuje da ga liječite sami jer je rizik od komplikacija izuzetno velikiv i na kraju vodi ka hitnoj intervenciji.

(Srpskainfo)