BANJALUKA – Već krajem kalendarskog proljeća i do početka ljeta robotika za oporavak djece s poremećajima u kretanju bi trebalo da bude u funkciji i da mališanima kojima je to potrebno olakša korak, potvrdili su “Nezavisnim” u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

 20190301170216_525489
Foto: N.N.

“Mi smo pokrenuli postupak javne nabavke. Objavljena je odluka kojom je Vlada RS, na inicijativu Željke Cvijanović, predsjednice RS, utvrdila da novac prikupljen u akciji ‘S ljubavlju hrabrim srcima’ bude prebačen u Zavod, što je onda pokrenulo dalje aktivnosti”, istakli su u Zavodu.

Dodali su da će ova nabavka sa međunarodnom objavom trajati okvirno 45 dana, te da nakon toga ide pregovaranje i narudžba, pa se očekuje da bi do kraja kalendarskog proljeća oprema trebalo da bude dostupna korisnicima.

Naveli su da je Zavodu povjerena dužnost da nabavi opremu, sprovede postupak, te da izvrši proces obuke kadra koji će biti zadužen za rad sa ovom opremom.

Podsjećanja radi, ovogodišnja akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” bila je usmjerena na prikupljanje novca za nabavku robotike za pomoć djeci s poremećajima u kretanju, a kako je navedeno, u ovoj akciji je prikupljeno skoro milion i po maraka.

Kako je ranije rečeno, u Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korištenje robotike, a takav savremeni tretman trenutno ne mogu dobiti ni u Republici Srpskoj ni u Srbiji.

Direktan efekat primjene savremene robotike je znatno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, te povredama glave i kičmene moždine.

Kako su tada rekli u Zavodu, nabavkom uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju bi se direktno ojačao zdravstveni sistem Republike Srpske, a bolji ishodi rehabilitacije djece i mladih bi bili dostupni većem broju građana Republike Srpske, bez izdvajanja dodatnih sredstava za tu namjenu.

U sklopu ove akcije 23. decembra prošle godine organizovano je i donatorsko veče, pod pokroviteljstvom predsjednice RS,  kada su se brojni glumci, sportisti, muzičari i političari javljali na humanitrani broj 1411, koji je za ovu namjenu bio aktivan do 7. januara ove godine.

Prvo donatorsko veče održano je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti, a potom 2011. za djecu s posebnim potrebama i poremećajima u razvoju, 2012. za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa tipa jedan, 2013. za djecu s autizmom, 2014. za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci, 2015. za djecu s rijetkim genetskim oboljenjima, 2016. za Centar za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete” i 2017. godine za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

(https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/34Zotovic34-nabavlja-robotiku-za-oporavak-djece-Laksi-korak-od-pocetka-ljeta/525489)