market

BANJA LUKA, 03. decembra – Predstavnici Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske zvanično su uputili inicijativu Savezu opština i gradova Republike Srpske da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči.

Kako kažu u Sindikatu trgovine RS, predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić obećao je da će o ovoj inicijativi već početkom narednog mjeseca biti razmatrano na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova RS.

“U Republici Srpskoj u oblasti trgovine zaposleno je 47.000 radnika i u oblasti usluga 13.000 radnika, što ukupno čini oko 22 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Po statističkim podacima, prosječna neto plata u trgovini u septembru je iznosila 711 KM, što je 37,5 odsto potrošačke korpe. Međutim, oko 50 odsto radnika u trgovini prima platu 450 KM na koju je dodat minuli rad i prevoz, pa se te plate kreću od 500 do 550 KM”, ističu u Sindikatu.

Uslovi rada u trgovini su, navode oni, teški i fizički i psihički. Radi se dosta prekovremeno bez naknade.

“Od radnika se traži mnogo veći učinak od mogućeg i tako svaki dan. Rad u smjenama, noćni rad, neobezbijeđeni objekti, bez video i fizičkog nadzora. Ukidanje rada nedjeljom i nerad trgovina u dane republičkih i vjerskih praznika ne može uticati na pad prometa i ukidanje radnih mjesta kako to govore poslodavci. Sve što nam treba, umjesto u 7, možemo kupiti u 6 radnih dana. Statistika je pokazala da je najveći promet u prodavnicama petkom, a da se nedjeljom ostvaruje tek oko 50 odsto prosječnog dnevnog prometa”, argumenti su Sindikata.

Ovakva  inicijativa provodi se i u zemljama u okruženju, a posljednji primjer je, kako podsjećaju, Crna Gora, koja je zabranila rad trgovina nedjeljom. S obzirom da gradonačelnici i načelnici gradova i opština donose odluke o radnom vremenu objekata u dane praznika i nedjeljom, sindikat se obratio Savezu opština i gradova RS sa inicijativom: da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili u prvoj fazi ograniči; da se rad u  dane republičkih i drugih praznika utvrđenih Zakonom o praznicima strogo zabrani, ispoštuje zakon i da se ne izdaju dozvole za rad kako ko poželi, pri tome uvažavajući životno važne potrebe građana, to može biti jedan Dom zdravlja, jedna apoteka i slične neophodne institucije; da se u svim jedinicama lokalne samouprave kontroliše rad u navedene dane i da se svi nepoštovaoci “žestoko” sankcionišu.

Podsjećamo, Glavni odbor SP odlučio je u subotu da pokrene inicijativu da se rad nedjeljom u Republici Srpskoj proglasio kao neradni dan.

“Želimo da na taj način vratimo poštovanje nedjelje kao neradnog dana, što je prije svega važno za naše porodice”, rekao je predsjednik SP Petar Đokić.

(Srpskainfo)