horoskop

Bez obzira na to da li vjerujete u Zodijak ili ste potpuni skeptik, rijetko ko od nas preskoči da ga pročita u dnevnim novinama. Da li su zvijezde zaista krive za lošu situaciju na poslu ili u ljubavnom životu? Pa, postoji šansa da i dalje čitate pogrešan horoskop. Jer, pomjerale su se zvijezde, pa tako i naši horoskopski znakovi.

Ako niste upoznati s astrologijom, morate znati nekoliko stvari. Prvo i najvažnije, astrologija i astronomija nisu ista stvar. Astronomija je nauka o proučavanju svemira. Astrologija, sa druge strane, nema naučnu osnovu, spada više u kategoriju pseudonauke ili metafizike.

Astronomi smatraju da poravnanja ili položaji zvijezda, udaljenih svjetlosnim godinama od nas, nemaju nikakvog efekta na naše svakodnevne aktivnosti na Zemlji. Ali, rani “astronomi”, poput Vavilonaca ne bi se složili s tim.

Vavilonci su originalni izumitelji Zodijaka i 12 znakova koji se određuju u trenutku gdje je Sunce bilo u trenutku vašeg rođenja. Dok je Sunce putovalo nebom tokom jedne godine, provelo je oko mjesec dana u svakom od sazviježđa. Znakovi su dobili ime po odgovarajućim sazviježđima i njihovi datumi bili su zasnovani na očiglednom odnosu između njihovog položaja na nebu i prema Suncu.

Pošto su Vavilonci već imali kalendar od 12 mjeseci, koje su prilagodili horoskopskim znacima, čini se da su sve uredili perfektno. Međutim, oni nisu znali kako Zemlja, Sunce i zvijezde funkcionišu. A to su olako shvatili i pri kreiranju astrologije i horoskopskih znakova. Sada, naučnici iz NASA vjeruju da su Vavilonci namjerno preskočili 13. znak.

Prije 3.000 godina na nebu jeste postojalo 12 sazviježđa, ali ono što nisu uzeli u obzir jeste da se Sunce jednom godišnje poravnavalo sa sazviježđem po imenu Zmijonoša. Sada je još jasnije da su ga namjerno izbacili iz astrologije.

Štaviše, nisu ni primijetili da Sunce ne provodi istu količinu vremena u istom sazviježđu, zapravo nijedno od njih se nije uklapalo u isti jednomjesečni period.

Uzmite Djevicu za primjer. Sunce se poravnava sa ovim sazviježđem čak 45 dana. U Škorpiji se nalazi samo sedam dana. Znači da nije sve tako crno-bijelo.

NASA je stvarnu matematiku napravila tek 3.000 godina kasnije, locirajući i objašnjavajući važnost 13. nestalog znaka.

– Kada su Vavilonci prvi put izmislili 12 znakova Zodijaka, onaj ko se rodio između 23. jula i 22. avgusta, rodio se u sazviježđu Lava. Ali, od tada se nebo pomjeralo jer Sjeverni pol više ne upućuje u istom pravcu.

Znamo da ovakav tekst svim entuzijastičnim čitaocima horoskopa može narušiti odnos prema zvijezdama i svemu što ste mislili da znate o jakoj Djevici ili skladnoj Vagi, ali ostaje činjenica da se nekada zaista više možemo poistovjetiti sa znakom koji je prije ili poslije nas.

Međutim, moderni astronomi nemaju naučne podatke kako bi potkrijepili povezanost usklađivanja Sunca s određenom ljudskom aktivnoću, ali to ne znači da dosadašnja vjerovanja treba da bacite u stranu. Prošlo je toliko vijekova otkako su nam Vavilonci dali ove astrološke identitete. I tokom tih vijekova je sigurno reći da je svaki znak razvio izuzetno robusnu grupu osobina ličnosti, mitova, boja i asocijacija. Ako vaš znak odslikava pravi njegov identitet, nema ničeg lošeg u tome da se pridržavate originalnog vavilonskog zadatka. Uostalom, većina novina i dalje ignoriše postojanje Zmijonoše.

Evo koji biste znak bili po novom, izmijenjenom horoskopu:

*OVAN: Od 18. aprila do 13. maja

*BIK: Od 13. maja do 21. juna

*BLIZANCI: Od 21. juna do 20. jula

*RAK: Od 21. jula do 10. avgusta

*LAV: Od 10. avgusta do 16. septembra

*DEVICA: od 16. septembra do 30. oktobra

*VAGA: Od 30. oktobra do 23. novembra

*ŠKORPIJA: od 23. novembra do 29. novembra

*ZMIJONOŠA: Od 29. novembra do 17. decembra

*STRELAC: Od 17. decembra do 20. januara

*JARAC: Od 20. januara do 16. februara

*VODOLIJA: Od 16. februara do 11. marta

*RIBE: Od 11. marta do 11. aprila

(Telegraf.rs)