BANJA LUKA, 12. novembra – Dobiti otkaz u javnoj upravi zvuči gotovo nemoguće, ali u praksi se dešava. Srpskainfo saznaje da su dva radnika Poreske uprave Republike Srpske ostali bez posla nakon disciplinskog postupka.

U jednom slučaju je zbog zloupotrebe položaja, dok je drugom uručena radna knjižica zbog disciplinske povrede radne obaveze „neopravdano izostajanje sa posla pet radnih dana u toku šest mjeseci ili neopravdano izostajanje sa posla tri radna dana uzastopno“.

Nij jedan od njih nije bio na rukovodećim pozicijama. Jedan je u Poreskoj upravi RS bio zaposlen 12 godina i devet mjeseci, a drugi gotovo tri godine.

U Poreskoj upravi RS nismo dobili više informacija o ovom slučaju, ali podsjećamo da je polovinom 2020. godine policija uhapsila poreskog inspektora iz Prijedora zbog primanja mita od 5.000 KM.

Inače, Poreska uprava RS je prošle godine vodila disciplinske postupke protiv devet radnika. Za dva zaposlena su izrečene mjere prestanka radnog odnosa, za dvoje radnika mjera raspoređivanja na druge poslove, za četiri radnika disciplinska mjera novčane kazne, dok je jedan radnik oslobođen disciplinske odgovornosti.

– Dva zaposlena radnika kojima je izrečena mjera raspoređivanja na druge poslove odgovarala su za disciplinsku povredu „neizvršavanje, nesavjesno, odnosno neblagovremeno izvršavanje radnih dužnosti ili naloga neposrednog rukovodioca“. Rješenje kojim je izrečena mjera raspoređivanja na druge poslove je u narednom izvještajnom periodu poništeno od strane Odbora državne uprave za žalbe – kažu u Poreskoj upravi RS.

Kada su u pitanju disciplinske mjere novčane kazne za radnike u 2021. godini, kako navode, one su izrečene za četiri radnika Poreske uprave RS zbog sljedećih povreda radne obaveze: neizvršavanje, nesavjesno, odnosno neblagovremeno izvršavanje radnih dužnosti ili naloga neposrednog rukovodioca – 1 radnik, – dolazak na rad u pijanom stanju ili pod uticajem opojnih droga ili uživanje alkohola ili drugih opojnih sredstava koja smanjuju radnu sposobnost u toku radnog vremena – 1 radnik, ponašanje koje šteti ugledu službe – 1 radnik i neopravdano izostajanje sa posla pet radnih dana u toku šest mjeseci ili neopravdano izostajanje sa posla tri radna dana uzastopno – 1 radnik.

(Srpskainfo)