BANJALUKA, 25. januara –  Korisnici javnog gradskog prevoza na linijama 1b i 13b žale se da sa mjesečnim kartama kupljenim u “Autoprevozu” više se ne mogu da se voze istim linijama, kao što je bio slučaj do početka ove godine.

Sanja Mrkić, koja linijom 13b svakodnevno putuje u posljednjih pet godina, tvrdi da je mjesečnom kartom kupljenom u “Autoprevozu” mogla da koristi sve autobuse na toj liniji, a od 1. januara to nije moguće. Nezadovoljna je novim pravilima i uslugama prevoznika “Aldemo-turs” koji trenutno vozi na relaciji Novo groblje – Lazarevo.

– Premještanje linije 13b u drugu grupu izazvalo je pravi haos, iskreno, više se ne zna ko pije, a ko plaća. Putnike niko nije obavijestio da sa mjesečnom kartom “Autoprevoza” ne možemo da putujemo i sa drugim prevoznicima na istoj liniji, kao što smo do sad mogli – požalila se Mrkićeva.

Na slične probleme žale se i građani koje se voze autobusima na liniji 1b koja saobraćaja na relaciji Ortopedija – Priječani, objavio je Glas Srpske.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović kazao je da se jedinstvena mjesečna karta može koristiti samo na području gradske zone.

– Linije, koje nisu gradska zona, ne spadaju u taj krug, a oko toga se javio problem. Ako linija ima gradski i prigradski dio, on se ne uklapa u ovaj dio organizacije dogovorene jedinstvenim mjesečnim kartama – rekao Gavranović.

On je rekao da se radi o drugom tipu linije.

– Razmatraćemo mogućnost da jedna mjesečna karta ima i gradsku i prigradsku zonu. To je drugo pitanje, jer nisu isti uslovi, ni kilometraža, kao ni broj polazaka i korisnika – dodao je Gavranović.

U “Autoprevozu” kažu da im se građani, a posebno korisnici linije 1, žale na druge prevoznike.

– Putnici su, između ostalog, nezadovoljni jer od ove godine više ne saobraćaju naši novi autobusi. Mi smo u posljednje dvije godine isključivo koristili nove autobuse, koji su klimatizovani – rekao je izvršni direktor u “Autoprevozu” Dejan Mijić.

Iz “Bočac tursa”, koji radi u kooperaciji sa “Aldemo tursom” u petak nismo uspjeli da dobijemo komentar. Iz “Pavlović tursa” su nam rekli da je direktor van firme i da nije u mogućnosti da nam odgovori na pitanja.

Studenti

Putnici, koji studiraju a stariji su od 26 godina, žalili su se jer ne mogu da dobiju popust na mjesečnu kartu. Iz “Autoprevoza” ističu da nije bilo izmjena u posljednjih nekoliko godina, te da je i ranije granica bila 26 godina.

– Ovaj popust se odnosi samo na redovne studente do diplomskih studija, za ostale ne važi – rekli su u “Autoprevozu”.