Iako se uslovi za ulazak u Grčku subotom redovno ažuriraju, svi se nadaju da većih problema zbog pandemije ipak neće biti, a raduju se i najavama da se cijene neće bitno mijenjati u odnosu na godine prije korone.

Turiste iz Srbije prošle nedjelje obradovala vijest da je omogućeno, kao i svim zemljama na “zelenoj listi”, ulazak sa negativnim antigenskim testom. To predstavlja veliku olakšicu, pošto PCR test košta 9.000 dinara, dok je cijena antigenskog 3.500. Djeca uzrasta do 12 godina mogu da uđu u Grčku bez testa, piše Blic.

Takođe, za ulazak i dalje ostaju aktuelna dokumenta kao i do sada, pa tako osobe koje su vakcinisane dostavljaju potvrdu o primljene dvije doze vakcine, izdatu od zvaničnih državnih institucija, uz uslov da druga doza cjepiva protiv korona virusa bude primljena minimum 14 dana pred polazak.

Druga opcija je negativan PCR test ne stariji od 72 sata i treća, potvrda o preležanoj infekciji, stara između 2 i 9 mjeseci od datuma putovanja. Sada je na sve to dodata i mogućnost prelaska granice uz negativan antigenski test koji je tri puta jeftiniji od PCR testa.

S druge strane, promjene na koje mogu računati srpski turisti ne bi trebalo mnogo da se razlikuju od onih prije korone. Poznavaoci prilika na licu mjesta tvrde da, ako ne bude jeftinije, onda neće biti ni mnogo skuplje i da su takva očekivanja kako za hranu, piće i plažu, tako i za smještaj.

Cijene smještaja

Za desetodnevni boravak uglavnom bi trebalo da izdvojite sličnu sumu kao i prije pandemije, ali je za najtraženije termine u julu i avgustu i dalje potrebno spremiti do 700 evra za 10 noćenja u dvokrevetnoj hotelskoj sobi.

Početkom i sredinom jula, 10 noćenja u apartmanima na Halkidikiju mogu se naći od 160 evra. Na Tasosu u jeku sezone možete provesti 10 dana u hotelu za 290 evra, dok će vas boravak u vili u Stavrosu koštati oko 150 evra. Slična cijena je i u tokom avgusta.

U Haniotiju 10 dana ljetovanja u vili koštaće vas u julu nešto više od 400 evra. Na Lefkadi se cijene smeštaja sredinom jula kreću od 35 evra po osobi, a takve cijene u julu i avgustu očekuju vas i na Skiatosu i Polihronu.

Kafa od 2,5 do 3 evra, giros od 3 do 7

Što se tiče vanpansionskih troškova, kafa se u zavisnosti od ljetovališta, ali i vrste objekta, može popiti za 2,5 do 3 evra. Bezalkoholna pića koštaju od 2 do 3 evra, a sveže ceđeni sokovi su 4 evra.

– Ako se ipak odlučite za pivo, prosječna cena standardne marke je od 3 do 5 evra, dok su kraft piva 6 do 7 evra. Pola litra vina možete dobiti za 5 evra, a lokalni uzo košta 8 evra. Cijene klasičnih koktela kreću se od 7 do 8 evra – prepričavaju nam cjenovnike naši turisti koji odmaraju u Grčkoj.

Što se tiče omiljenog specijaliteta – girosa koji je ranijih godina uvijek koštao od 2 do 2,5 evra, prosječne cijene sada su od 3 evra za manju porciju do 7 evra za veću, a slične su i cijene roštilja, ćevapa i pljeskavica. Svinjska rebra koštaju 7,5 evra, a cijelo pile može se dobiti za 8 evra.

– Picu možete pojesti za 8 do 12 evra, u zavisnosti od destinacije. Nešto egzotičnija morska hrana se kreće od 8 evra za pržene lignje i školjke do 12 evra za oktopoda na roštilju. Grčka salata košta 6,5 evra, a cezar salata oko 10 evra – navode naši sagovornici.

Ležaljke i suncobrani samo uz piće

Set ležaljki i suncobrana u barovima u Pefkohoriju košta 4 evra uz obaveznu konzumaciju, a cijena kafe kreće se oko 4 evra, tako da vam je za uživanje na plaži potrebno 8 evra.

– Van Pefkohorija postoje barovi na plaži gdje uz konzumaciju dobijate ležaljku i suncobran. Kafa košta 4 evra, pivo 5 evra, uz vremenski neograničen boravak – kažu nam naši ljudi koji trenutno borave u Grčkoj.

U Hermanosu su dvije ležaljke i suncobran 10 evra, plus konzumacija, ali je prema rečima naših sagovornika, riječ o “fensi mjestu”.

Set ležaljki i suncobrana u barovima na Halkidikiju poslednjih godina košta uglavnom oko 5 evra.

Cijene voća i povrća u prodavnicama su približne srpskim cijenama, dok je meso neznatno skuplje. Tako je, na primjer, cijena hljeba na Halkidikiju oko 40 evrocenti (oko 45 dinara), kilogram paradajza košta 2,1 evro (250 dinara), a lubenica je 1,1 evro ili oko 130 dinara.

Maslinovo ulje košta 5 evra, a balon vode od 6 litara kreće se do 1,7 evra (oko 200 dinara).

(Srpskainfo)