most

BANJA LUKA, 13. decembra – Grad Banjaluka će iz drugog puta pokušati izabrati izvođača radova za izgradnju novog mosta u Srpskim Toplicama, a kao podsticaj građevinarima da se u što većem broju prijave ide i povećan budžet za ovaj projekat, koji iznosi 3 miliona KM.

Upravo „mali“ prvobitni budžet za ovaj projekat od 2,6 miliona KM je bio glavna prepreka i razlog što se realizacija projekta nalazi u zastoju. Prema ranijim planovima, gradnja mosta je trebala početi ove jeseni, ali to se još nije dogodilo.Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da Grad, nažalost, nije uspio iz prvog pokušaja da izabere izvođača radova za ovaj značajni projekat.

– Ponuda je bila znatno veća od planiranih sredstva koja su bila predviđena kroz projektna rješenja – dodao je on.

Napomenuo je da se takve situacije sve češće dešavaju.

– Šta je razlog tome možemo analizirati, ali na to povećanje je vjerovatno uticao odlazak radne snage i povećanje cijena ulaznih repromaterijala kao što su željezo, beton i slično. Bez obzira na to, nismo očekivali da te cijene idu na 40 i 50 odsto na gore – istakao je Sandić.

Propali pokušaj

Takve okolnosti su, kako je dodao, dovele do toga da povećaju budžet za ovaj projekat sa 2,6 miliona KM na 3 miliona KM.

– Pokušaćemo iz drugog puta dobiti firmu koja će biti zadužena za gradnju mosta. Cilj je da uvedemo izvođača u taj posao kako bi u idućoj građevinskoj sezoni priveli radove kraju na tom mostu – objasnio je Sandić.

Dodao je da je pored gradnje novog prelaza preko rijeke Vrbas na toj lokaciji predviđena izgradnja novih ulaznih traka u produžetku magistralnog puta i značajni radovi na obaloutvrdi.

Prvi pokušaj da se izabere izvođač radova za ovaj projekat je propao jer je na tender stigla samo jedna ponuda, koja je bila višestruko veće od planiranih sredstva. Grad je za projekat planirao 2,6 miliona KM, a jedina ponuda je iznosila 3,7 miliona KM. Zbog toga je Gradska uprava bila prinuđena da poništi tender što je dovelo do pomjeranja planiranih rokova za realizaciju ovog projekta.

Nestrpljivi građani

Banjalučani poručuju da bi trebalo što prije početi s izgradnjom novog mosta u Toplicama.

– Prelazimo preko mosta koji ima samo jednu saobraćajnu traku, što stvara velike probleme, jer dolazi do stvaranja gužvi u saobraćaju. To je posebno veliki problem ako skrećemo s magistrale na kojoj je uvijek velika frekvencija vozila, od automobila, autobusa do kamiona za koje je to tranzitna ruta – naveo je Marko S.

Novi most preko Vrbasa trebalo bi da se gradi 220 metara uzvodno od postojećeg. Prema idejnom rješenju, budući most u Toplicama imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po 2 metra. Ovaj most će primarano biti namijenjen za teretni saobraćaj, s obzirom na to da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu Istočnog tranzita.

Konzolna gradnja

Predviđeno je da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište.

Grad je s predstavnicima Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ dogovorio da se sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje dodatno uredi i transformiše u pješački most, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio 220 metara uzvodno od postojećeg.

Most u Docu

Grad je raspisao javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za novi most u Docu, u okviru priprema za gradnju ovog objekta. Ovo je prvi korak u realizaciji projekta.

Traži se izrada idejnog projekta na potezu od uklapanja u Bulevar cara Dušana do spoja Mačvanske ulice s Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića, te izrada glavnog projekta kolskog mosta. Ovaj kapitalni projekat bi trebao da se realizuje u 5 faza.

– Prva faza je kolski most, čija gradnja bi trebala početi naredne jeseni. Međutim, prije ulaska u radove na konstrukciji budućeg mosta biće izgrađena saobraćajnica ispod Kastela, odnosno nastavak Bulevara Cara Dušana – rekao je Slaviša Sandić.

(Srpskainfo)