BANJALUKA, 24. decembra – Uz pomoć tri specijalne dizalice danas su uspješno montirani glavni nosači novog mosta u Karanovcu na rijeci Vrbas, potvrdila je Srni portparol Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Natalija Kostrešević.

Kostreševićeva je napomenula da bi, ukoliko trenutne vremenske prilike potraju, novi most u Karanovcu trebao biti pušten u saobraćaj krajem januara ili početkom februara iduće godine.

Ona je navela da je projektom predviđeno da novi most ima 14 glavnih nosača i da su svi nosači postavljeni, kako bi se dobila konstrukcija mosta.

Prema njenim riječima, u narednih 15 dana slijedi betoniranje poprečnih nosača mosta i betoniranje kolovozne konstrukcije mosta. “Nakon toga slijede radovi na hidroizolaciji, asfaltiranje kolovozne konstrukcije, ograda mosta, rasvjeta, pješačke staze i horizontalna i vertikalna signalizacija”, dodala je Kostreševićeva.

Ona je istakla da je izvođač radova tražio produženje roka za završetak radova i da su se “Putevi Republike Srpske” saglasili sa tim zahtjevom, te da bi izvođaču radova pogodovalo suvo i sunčano vrijeme i da im je potrebno 30 dana za završetak radova.

Izvođač radova uveden je u posao krajem maja ove godine, dok je u avgustu uspječno izvršeno premještanje konstrukcije starog mosta desetak metara nizvodno na rijeci Vrbas.

Novimost u Karanovcu trebalo bi da doprinese boljoj prohodnosti saobraćaja u banjalučkoj regiji, a naročito na putnom pravcu Banjaluka-Kneževo.

Investitor radova je preduzeće “Putevi Republike Srpske”, a izvođač radova je konzorcijum “Integral inženjering” i “Prijedorputevi”, objavile su agencije.

Vrijednost radova je 1.500.000 KM, a most će imati dvije saobraćajne trake po tri metra širine, sa dvije pješačke staze i biciklističkim stazama, čime će grad Banjaluka i magistralna i regionalna putna mreža Srpske dobiti jedan moderan putni objekat.