BANJALUKA, 24. decembra – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavljuje da je sve spremno za početak gradnje druge dionice autoputa od Prnjavora do Banjaluke.

Očekuje da će potpisivanje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačima na tenderu, “Integral inženjeringom” i skopskim “Granitom”, biti okončano u toku narednih 30 dana.

Čubrilović u intervjuu Srni navodi da je rok za dostavljanje finansijske ponude konzorcijuma “Buig” i “Štrabag” za izgradnju dionice koridora “Pet ce” kroz Republiku Srpsku pomjeren za 14. mart. On vjeruje da će ove kompanije uz dodatne napore dati ponudu o kojoj ima smisla pregovarati.

“U proteklom periodu postignut je dogovor o mnogim elementima ponude, ali imamo razmimoilaženja u vezi sa samom projektom zbog visokih nasipa i hidroelektrana koje tek treba da budu sagrađene na tom području, kao i zbog koncesija privatnom partneru koji treba da gradi te elektrane. Ukoliko dobijemo izrazito visoku ponudu, pretpostavka je da Srpska to neće moći da finansijski podrži i zbog toga je rok pomjeren do polovine marta”, pojašnjava Čubrilović.

On je za narednu godinu najavio i početak izgradnje mosta na Drini u Bratuncu, u skladu sa protokolom potpisanim s Vladom Srbije.

Kada je riječ o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, ministar ističe da su sve pretpostavke koje su se ticale Republike Srpske i BiH za raspisivanje tendera – ispunjene, ali da, s obzirom na to da je hrvatska strana uvijek pronalazila način da ne uđe u taj projekat, ne može dati odgovor da li će se to desiti polovinom naredne godine.

“To je bila politička odluka – nekad su nas ubjeđivali da čekaju da prođu jedni, pa drugi izbori… Mi smo išli i na to da uđemo u izgradnju bez njihovih sredstava, pa da ih refundiraju kad se stvore uslovi, ali hrvatska strana nije prihvatila nijednu od ponuđenih varijanti. Posljednje saznanje je da očekuju besplatna sredstva od EU, a s obzirom da su ona ušla u neke budžete za period od 2014. do 2020. godine, nadam se da će to biti u narednoj godini”, navodi Čubrilović.

On napominje da je 2013. godinu obilježio završetak velikih infrastrukturnih projekata u Srpskoj, među kojima su prevoj “Čemerno” i tunel “Stambulčić”, ali i početak novih – gradnje autoputa Banjaluka-Doboj, te uspostavljanje aviosaobraćaja s Beogradom na ekonomskim osnovama.

Održivost avio-linije Banjaluka-Beograd neće biti upitna. Ministar napominje da je “Er Srbija” spremna da tu liniju u početku finansira, svjesna činjenice da će to u prvo vrijeme biti sigurno s gubicima. Raduju posljednje ocjene da linije Banjaluka i Prag imaju najveću potražnju.

“Otvorene su linije za još neke destinacije u regionu, kao što su Ljubljana, Sofija i Budimpešta i, ako u poređenju sa navedenim gradovima Banjaluka i Prag već sada imaju svoje prednosti, može se očekivati da ta linija bude i ekonomski opravdana. Već imamo slučajeve da ljudi iz Pariza čekiraju karte za Banjaluku. Kada marketing odradi svoj dio posla, mislim da održivost te linije neće biti upitna”, rekao je Čubrilović.

On napominje da je delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata tokom nedavne posjete Banjaluci pokazala interes za dogradnju banjalučkog aerodroma i njegovo osposobljavanje za kargo-letove, kao i za stanje infrastrukture željezničkog saobraćaja.

“Ti sastanci su bili u domenu početnih razgovora i oni su tražili još neke dodatne informacije od Ministarstva u pisanom obliku. Oni pregovaraju i sa drugim aerodromima u BiH, prije svega sa Mostarom i Tuzlom, a za koju će se varijantu odlučiti predstavljaće čisto njihovu ocjenu”, rekao je Čubrilović.

Komentarišući stanje u “Željeznicama Republike Srpske”, Čubrilović ocjenjuje da, izuzimajući kraće nesuglasice sa “Željeznicama Federacije BiH”, one trenutno ostvaruju pozitivne pomake u prevozu tereta i povećan ukupni prihod, koji nisu dovoljni, ali predstavljaju dobar pokazatelj.

“Teško je reći da li je riječ o trendu stabilizacije u ovom preduzeću, jer to prije svega zavisi od privrede i razvoja teretnog saobraćaja. Iza kreditnih linija mora da stane država koja će osposobiti našeg operatera i našu infrastrukturu. Sigurno da u kratkom periodu ne treba očekivati nikakva spektakularna rješenja i stabilnost, ali mjereći sa drugim željeznicama u okruženju, pa i prema ocjeni regulatora za željeznički saobraćaj, naše željeznice su jedne od najboljih”, rekao je Čubrilović.

Ministar je ukazao na dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, koja se ogleda u aktivnostima Savjeta za bezbjednost sobraćaja.

On je za narednu godinu najavio i izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, koje će predvidjeti pooštrene kazne za prekoračenje brzine, alkohol i definisati ponašanje mladih vozača.

“Biće finansiran održiv sistem za bezbjednost saobraćaja, provjere dionica puteva sa najvećim brojem nezgoda i kontrole tehničkih pregleda posredstvom stručnih institucija. Moramo da radimo i sveobuhvatne medijske kampanje kada je riječ o brzini, konzumiranju alkohola, vezivanju pojaseva, pješacima i, prije svega, djeci”, rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.