BANJALUKA, 13. juna – Banjalučanin D. M. (38) osuđen je juče na 15 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog polnog nasilja koje je počinio nad svojom osmogodišnjom kćerkom.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović poslije ponovljenog suđenja.

Osuđenom D. M. je produžen pritvor i prema ovom rješenju može trajati do izricanja pravosnažne presude. On se u pritvoru nalazi od 2. aprila prošle godine. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

D. M. je u oktobru prošle godine prvostepenom presudom bio osuđen na 18 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu. Ovu presudu Vrhovni sud RS ukinuo je 19. januara ove godine i slučaj vratio na novo suđenje. Tokom ponovljenog suđenja banjalučko Okružno tužilaštvo je izmijenilo optužnicu i smanjilo period u kojem je D. M. počinio polno nasilje nad svojom kćerkom.

Prema ranijoj optužnici i presudi, D. M. je polno nasilje nad kćerkom počinio u više navrata oko četiri godine, a izmjenama optužnice na teret mu je stavljeno da je nasilje trajalo 15 mjeseci.

U presudi se navodi da je D. M. tokom tog perioda više puta ulazio u sobu gdje je spavala njegova kćerka i dirao je po intimnim dijelovima tijela. Usljed njegovih radnji dijete je pretrpjelo kako fizičke tako i psihičke traume. On je polno nasilje nad kćerkom počeo kada je ona imala šest godina i šest mjeseci.

Suđenje je, zbog osjetljivosti slučaja i zaštite žrtve, bilo zatvoreno za javnost.

Obrazlažući presudu sudija Vesna Stanković je kazala da je vijeće utvrdilo da je optuženi počinio teško krivično djelo za koje ga terete.

– U odnosu na raniju presudu kazna mu je smanjena. Tužilaštvo je svojim izmjenama optužnice umanjilo period u kojem je optuženi činio krivično djelo – obrazložila je sudija Ćosović.

Istakla je da je prilikom izricanja kazne D. M. vijeće kao otežavajuće okolnosti cijenilo to što je on počinio djelo nad svojom kćerkom, koja je u to doba imala oko šest godina.

– Takođe, tokom postupka nije izrazio kajanje, a njegov nagon za zadovoljavanjem polnih strasti bio je jači od roditeljske pažnje i ljubavi. Dijete je preživjelo traume, a prema mišljenju stručnjaka tek u budućnosti poslije 12. godine shvatiće šta se desilo i to može da izazove teže posljedice. Sve je to uzeto kao otežavajuće za optuženog – rekla je sudija Ćosović.

Dodala je da je olakšavajuće za D. M. sud cijenio to što on ranije nije osuđivan.

Ovaj slučaj je otkriven nakon što su ljekari iz banjalučkog Kliničkog centra u aprilu prošle godine obavijestili policiju da je na Odjeljenju gastroenterologije zbrinuta djevojčica sa povredama u predjelu genitalija, koje ukazuju na to da je bila žrtva nasilja.

Istraga

Tokom istrage ovog slučaja policija je utvrdila da je D. M. nad svojom kćerkom duže vremena činio polno nasilje.

Izvor blizak istrazi je kazao da je majka djevojčicu vodila ljekaru zbog povreda. Međutim, tek su u aprilu prošle godine u banjalučkom Kliničkom centru primijetili da nešto nije u redu i da je djevojčica žrtva polnog nasilja. Nakon toga otac nasilnik je uhapšen i pritvoren.