BANJALUKA, 03. februara – Čitanjem optužnice u Osnovnom sudu Banjaluka danas je počelo suđenje Dušanu Janičiću i Goranu Kajkutu, ljekarima KC Banjaluka, optuženim za nesavjesno liječenje Aleksandra Benovića, koji je preminuo 31. decembra 2009.

Preminuli mladić (19) ranjen je u bombaškom napadu maloljetnog D.N. (17) zajedno sa još nekoliko mladića ispred Sokolskog doma 20. decembra 2009, a preminuo je 11 dana kasnije u KC Banjaluka.

Tužilaštvo u optužnici navodi da se Kajkut, kao hirurg i Janičić, kao načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju, nisu pridržavali struke, te da su propustili blagovremeno obaviti hirurški zahvat što je na kraju dovelo do smrti mladog Banjalučanina.

U optužnici se precizira da su optuženi propustili da blagovremeno urade ultrazvuk srca i CT grudnog koša, a time i operaciju, što je u konačnici dovelo do smrti mladića.

Ljekare terete za krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, objavile su Nezavisne novine.

Vesna Aleksić, majka preminulog mladića, u svjedočenju je zatražila od sudije Davida Tomića da ne sudi optuženom Kajkutu, objasnivši da je ovaj ljekar dao sve od sebe kako bi njenom sinu spasio život.

Aleksićeva je ispričala da je njen sin primljen sa povredama od gelera 20. decembra, te da je bio svjestan, da je sa njim komunicirala, ali da se stalno žalio da ga guši.

“Tražila sam da vidim snimke koje su uradili, ali mi je doktor rekao da nemam prava da tražim te snimke. Nisam imala prava jer nikakve snimke nisu ni uradili. Doktor Kajkut je kasnije drenirao Acu i spasio da se ne uguši u spostvenoj krvi”, tvrdi ona.