BANJALUKA, 26. novembra – Volonteri projekta “Plavi telefon”(080 050 305) koji je pokrenulo UG “Nova Generacija” iz Banjaluke u cilju pružanja saveta i podrške deci u teškim i kriznim situacijama, a posebno u slučajevima nasilja i eksploatacije, za devet mjeseci primili su 230 poziva kako mališana, tako i onih nešto starijih. Iz pomenutog udruženja kažu da su razlozi zbog kojih je “Plavi telefon” najčešće zvonio bili različiti.

 

Vršnjačko nasilje glavni problem

– Kada su djeca u pitanju bilo je poziva koji su se odnosili na vršnjačko i porodično nasilje, mada je procenat vršnjačkog nasilja znatno veći. Razlog poziva su bili i problemi u komunikaciji uglavnom sa vršnjacima, ali i sa odraslima. Povremeno su u pitanju bile i neke nedoumice, problemi emotivne prirode, situacije u kojima ne znaju kako bi bilo najbolje da odreaguju, problemi u učenju i generalno problemi koji se odnose na školovanje. Stepen otvorenosti zavisi od deteta, ali prema dosadašnjem iskustvu djeca su izuzetno otvorena i veoma često direktno prelaze na ono što ih muči i jasno pitaju šta ih zanima. Veliku ulogu igra anonimnost linije, te se djeca osjećaju slobodna da se izraze – kaže koordinator rada “Plavog telefona” Snežana Jondža i dodaje da su se pozivi od strane odraslih osoba najčešće odnosili na prijave nasilja koje se vrši nad djecom.

– Pored prijave nasilja, odrasli zovu kako bi tražili savjete u vezi sa djecom, a povremeno i sopstvenih problema, te pokušavaju da nađu način da taj problem sagledaju i eventualno riješe. Volonteri su u obavezi da saslušaju pozivaoca i ukoliko procjene da se problem ne odnosi na maloljetna lica, savjetuju osobu da pomoć potraže kod institucija ili udruženja koja su specijalizovana za problem koji imaju – ističe Jondža.

Ono što nekada predstavlja poteškoću, naglašava naša sagovornica, jeste često nepostojanje povratne informacije o tome šta se dogodilo nakon razgovora.

Edukacija djece

– Na kraju razgovora najčešće dobijemo informaciju da je djeci lakše, zahvale se i kažu da će poslušati preporuke volontera, a ponekad i ponovo pozovu za dodatni razgovor i savjet. Svi volonteri pružaju emotivnu podršku i savjetovanje putem telefona, a ukoliko žrtva želi onda prijavljuju nasilje nadležnim službama. Volonteri koji dežuraju na telefonu su studenti psihologije i socijalnog rada, a uskoro će biti i studenti pedagogije – kaže Jondža. Psiholog Aleksandra Kukoljac kaže da je projekat “Plavi telefon” veoma korisna usluga i da svakako treba da se više i češće promoviše.

– Djeca nisu dovoljno edukovana o tome šta je nasilje generalno. Kada smo mi u udruženju “Zdravo da ste” radili razne radionice i edukacije u školama da bi se vidjelo koliko djeca znaju o nasilju, oni su nasilje povezivali uglavnom sa nekim težim povredama, sa uništavanjem tuđe imovine, ali ne i sa onom psihološkom stranom kao što su razne uvrede itd. Osim što se mora raditi na stalnoj edukaciji djece, mora se i promovisati projekat “Plavi telefon”, kako bi za njega čula sva djeca. Mi kada god smo u prilici spomenemo “Plavi telefon”. Djeca su često nepovjerljiva i prema roditeljima i prema nastavnicima, zbog čega jedna takva neutralna usluga svakako može da bude od koristi kako djeci tako i cijelom društvu – kaže Kukoljac.

O “Plavom telefonu” napisala pjesmu

O značaju projekta “Plavi telefon” pisala je i djevojčica Mirjana, koja je u znak zahvalnosti napisala i pjesmicu posvećenu ovom projektu, koja je objavljena na Fejsbuk stranici “Plavi telefon”. Prenosimo dio pjesme, objavio je Press RS.

“Svi ste čuli za njega, majka mu je “Nova generacija”, na raspolaganju je djeci i mladima prije svega, a rođena sestra mu je humanizacija. Ukoliko te nešto tišti i muči, ili se brineš zbog nečeg, pa nit’ ti se spava, nit’ ti se uči, javi se – od tebe nam nema prečeg! Ako se pitaš ko će ti se javiti kad okreneš broj, divni, dobri ljudi, odmah da ti kažem, koji čekaju da čuju problem tvoj, nazovi kad odlučiš i vidjećeš da ne lažem. I ne samo da ga čuju, već i da riješe s tobom, oni daće sve od sebe, milo dijete, zaista smo tu za tebe!”