BANJALUKA, 27. novembra – Prvi ovogodišnji snijeg na području Banjaluke blagovremeno se uklanja sa gradskih ulica i putnih pravaca. Dežurne ekipe su na terenu, gdje posipaju abrazivni materijal i so na kritičnim tačkama pojedinih dionica. Visina snijega u gradu juče ujutro već je iznosila između deset i 15 centimetara, dok je najviše snijega registovano u Stričićima i Aginom Selu.

Iz Odsjeka za odnose sa javnošću Administrativne službe grada podsjećaju građane da su, prema Odluci o komunalnom redu, dužni da uklanjaju snijeg i led ispred svojih objekata, kao i snijeg i led sa krovova poslovnih i stambenih zgrada, a pogotovo ako predstavljaju opasnost za pješake i vozila.

Vlasnici i korisnici poslovnih prostora dužni su da uklanjaju snijeg i led sa javnih površina uz objekat u širini od najmanje dva metra.

– Zabranjeno je iznošenje i gomilanje snijega i leda iz dvorišta, bašta i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare. Takođe, zabranjeno je bacanje snijega i leda ispred zgrada na saobraćajnice, slivnike i šahtove, deponovanje snijega i leda u parkove i na zelene površine, kao i sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama. Zbog snijega i moguće poledice, apelujemo i na vozače da budu pažljivi i prilagode vožnju uslovima na putu – kažu u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Administrativnoj službi grada Banjaluka, gdje su takođe potvrdili da su za ovu sezonu nabavljene dovoljne količine soli za posipanje saobraćajnica te su izvođači radova takođe potvrdili da su pripremljeni za izvršavanje poslova za području grada.

Dan uoči prvog snijega, održan je i sastanak u Administrativnoj službi grada Banjaluka, gdje se gradonačelnik Gavranović sastao za predstavnicima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, kao nadzornim organom za rad zimske službe, a prvi čovjek Banjaluke je naglasio da od svih očekuje veću odgovornost kod obavljanja ovog posla.

Izvođači radova, kada je u pitanju grad, podijeljeni su na šest područja. Za Bulevar, Centar 1 i 2, Borik 1 i 2, Novu varoš, Rosulje i Paprikovac zadužena je “Čistoća”, kao i za drugo područje, koje obuhvata Lazarevo 1 i Lazarevo 2. Za treće područje, Obilićevo 1 i 2, Starčevicu, Adu, Debeljake, Karanovac, deo Srpskih toplica – desna obala rijeke Vrbas i dio Vrbanje – izvođač je “Eko euro tim”, a isti izvođač zadužen je i za četvrto i peto područje – Česma, Priječani i dio Vrbanje, odnosno Petrićevac, Drakulić, Motike, dio Zalužana, Kuljani i Šargovac, dok je za šesto područje, Lauš, Kočićev vijenac, Pobrđe i Srpske toplice zadužena “Niskogradnja”, objavio je Press RS.

Kada su u pitanju seoska područja, za mjesne zajednice Borkovići, Gornja Piskavica, Bistrica, Dragočaj, Zalužani i Prijakovci, izvođač radova je “Građenje Đurić”, za Stričiće i Paviće “MG Mind”, za Krupu na Vrbasu, Rekavice 1 i Rekavice 2 “Eko euro tim”, a za Donja kola, Goleše, Kola, Saračicu i Čokorska polja, izvođač radova je “Rotor”. U mjesnim zajednicama Ljubačevo, Krmine, Bočac i Agino Selo izvođač radova je “Miloš Impeks”, a “Niskogradnja” je zadužena za Stratinsku i Bronzani majdan.

Zimska služba počela je sa radom 15. novembra i radi do 15. marta iduće godine.

Budžet 2.650.000 KM

Za rad zimske službe u protekloj sezoni potrošeno 1.892.642 maraka, što je manje u odnosu na sezonu prije, kada je potrošeno 2.900.000 maraka. U toj sezoni je na gradskom području potrošeno 2.600 tona soli i 3.477 kubnih metara abrazivnog materijala, dok je za održavanje i čišćenje seoskih puteva utrošeno 920 tona soli i 13.083 kubna metra abrazivnog materijala. Na području Banjaluke čisti se 357 kilometara ulica, četiri gradska trga, 356.000 kvadratnih metara trotoara, 23 mosta, dva nadvožnjaka i pet pasarela te dio lokalnih puteva u dužini od 40 kilometara. Za rad zimske službe u 2013. godini planirana su sredstva od 2.650.000 KM, koja podrazumijevaju izvođenje radova i nabavku soli.