BANJALUKA, 29. novembra – Mokar snijeg u kombinaciji sa začepljenim slivnicima u nekoliko ulica stvorio je velike probleme pješacima, na koje nesavjesni vozači nisu obraćali puno pažnje, pa su ih isprskali.

Da je “sezona kupanja” na ulicama uveliko počela, potvrdila nam je i Duška Radić iz Kočićevog vijenca, koja je juče na posao došla mokra. Slično tvrde i pješaci koji prolaze od “Lesnine” prema stočnoj pijaci, gdje već duži period na raskrsnici problem stvara velika lokva.

“Jedan vozač me je u Omladinskoj ulici toliko isprskao da sam ostala uplakana jer nisam znala da li da se vratim kući ili  da nastavim na posao. Toliko sam bila ljuta da sam htjela nečim da gađam auto”, kazala je ona i poručila kako bi vozači trebalo da budu oprezniji prema pješacima na frekventnijim saobraćajnicama s obzirom na to da trotoari nisu očišćeni, zbog čega pješaci moraju da se kreću kolovozom, objavile su Nezavisne novine.

“S obzirom na to da ima mnogo ovakvih slučajeva, predlagali smo Saobraćajnoj policiji da na ovim saobraćajnicama poveća broj policajaca koji bi kontrolisali ovu pojavu”, kazao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja, koji je podsjetio kako je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja ovakvo ponašanje vozača kažnjivo, a kazna iznosi 30 maraka.

U CJB Banjaluka juče su kazali da je zakonom propisan prekršaj prskanje pješaka, kojim je vozač dužan da na mokrom kolovozu prilagodi brzinu tako da izbjegne prskanje pješaka.

Istim zakonom propisana je kazna od 30 KM, a ukoliko je prekršajem izazvana nezgoda, kazna je od 50 do 150 KM i jedan kazneni bod.

Oni su dodali da se prskanje pješaka autom može prijaviti policijskim službenicima, međutim  ove godine nije bilo sankcionisanja vozača zbog ovakvih prekršaja.

Oprez na nekoliko lokacija

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS su rekli kako je problem prskanja pješaka od strane nesavjesnih vozača posebno izražen na nekoliko lokacija. To su lokacije Gradski most, Ulica kralja Petra Drugog, Ulica Srpskih pilota, Ulica Jovana Dučića, kao i u kompletnom naselju Obilićevo.